udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Egy nép kultúráját a hagyományai határozzák meg


- Ambrus Gizella, a Gizi Csárda tulajdonosa válaszol -

A Gizi Csárda és Panzió főként hagyományos ízeiről ismert Székelyudvarhelyen és környékén. A panzió és a vendéglő helyi, hazai és nemzetközi elismertségét számtalan díj, serleg és oklevél bizonyítja, amelyeket különböző hazai és magyarországi gasztronómiai rendezvényeken és versenyeken ítéltek oda.

Mióta működik a Gizi Csárda?
1991-ben alakult meg. Akkor csak egy kocsma volt, majd fokozatosan elkezdtünk ételt is árusítani, később jöttek a vendégek is. Azelőtt is kereskedelemben dolgoztam, tehát kézenfekvő volt egy ilyen étterem elindítása.

Mit szeretne nyújtani a turistáknak?
Ha valaki eljön Erdélybe, akkor szerintem olyasmit szeretne látni és tapasztalni, amire otthon nincs lehetősége. Mi az erdélyi hagyományokkal szeretnénk megismertetni a turistákat. A hagyományápolásra törekedtünk a panzió és az étterem berendezésénél is, és a székely konyha ízeivel szeretnénk megismertetni a vendégeinket. Van egy szlogenünk is: „Régi ízek új fazékban”. A sajátosan erdélyi ételek receptjeit néhány évvel ezelőtt egy könyvbe össze is gyűjtöttük, és Ízes Erdély cím alatt megjelent. Nagyon büszkék vagyunk rá, talán lehetne folytatása is. Nagyon szeretek főzni, úgy gondolom, hogy ez a legszebb szakma.

Ön szerint mi a lényege a hagyományőrzésnek? Miért fontos ez az Ön számára?
Fontos, hogy megismertessük a turistákkal a hagyományainkat, hiszen érdekes szokásaink és komoly múltunk van. Sajnos, a mai modernizációval a hagyományok kezdtek feledésbe merülni. Pedig nem szabad hagyni, hogy ezek a dolgok kivesszenek, mert egy nép kultúráját a hagyományai határozzák meg. Ha nincs hagyomány, akkor nincs kultúra sem. És a kultúrától függ a jövő is.

A Szabadidőkalauz is a hagyományőrzésre törekszik. Mi a véleménye a kiadványukról?
Nagyon ötletes dolognak tartom. Vendégeink is nagyon szeretik, hiszen fontos és hasznos információkat találnak benne. Jó ötletnek tartanám, ha egész évre előre szerepelnének benne a programok, így a turisták tudnák, hogy az év melyik részében érdemes visszatérniük ide.

Mit üzen a turistáknak, az olvasóknak?
A turistáknak azt üzenem, hogy minél többen látogassanak el Udvarhely környékére, fedezzék fel Erdély csodálatos tájait és ízeit. Mi szeretettel várjuk őket, és próbálunk mindenkit úgy fogadni, hogy jól érezzék magukat, megelégedve távozzanak, és akár térjenek is vissza hozzánk. Vendégeink nagy részével telefonon vagy interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot. Sok visszatérő vendégünk van, és elmondhatom, hogy nincs is annál nagyobb boldogság, amikor a megelégedett vendég ismét felkeres minket.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch