udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Oláh Erzsébet, a Bagolykő panzió tulajdonosa válaszol

Panziójával szeretné a hagyományt ápolni?
Székelyudvarhelytől nem messze, a Madarasi Hargita lábánál, az Ivó patak völgyében a Bagolykő Kulcsosház hagyományaink megőrzésére törekszik. A ház szerkezete, berendezése, a környezetbe való beilleszkedése a régi hagyományos értékeink felhasználásával valósult meg.

Ön szerint szükség van-e Udvarhely és környéke turizmusának fellendítésére?
Székelyudvarhely és környéke a sajátos hagyományőrző, történelmi és turisztikai értékeivel szemben nagyon hátrányos helyzetben van turisztikai szempontból. Az infrastruktúra fokozott elhanyagoltsága elkedvetleníti a turistákat. Nagy szükség van városunk és közvetlen környéke rendbetételére.

A Szabadidőkalauz is a hagyományőrzésre törekszik, mi a véleménye róla?
Nagyra tartom a Szabadidőkalauz hagyományőrző törekvésetit. Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem színvonalas munkájukat, amivel hozzájárulnak  városunk igazi értékeinek öregbítéséhez. Ebben szeretnék segíteni azzal a szerény lehetőséggel, hogy barátaim bevonásával eljutattam a Szabadidőkalauz több példányát Magyarországra, Ausztriába, Franciaországba, Korzikára és Németországba. Vendégeim és ismerőseim, akik fellapozták, mind elismeréssel szóltak róla.

Mi a lényege a hagyományőrzésnek? Miért fontos az Ön számára?
A hagyományőrzés lényege nem öncélú múltban merengés, nosztalgia, hanem mindennapi életünk természetes része, ami megszépíti, hangulatosabbá teszi környezetünket. Nemcsak a saját esztétikai igényünket elégíti ki, hanem felkelti a világ figyelmét is. Nagyon fontosnak tartom a hagyományőrzést napjaink globalizálódó világában. A hagyományok iránti érdeklődés fokozódik, az emberek vágyakoznak az őseink által létrehozott hasznos és szép dolgok iránt. Ez részben annak tulajdonítható, hogy a haladással, fejlődéssel óhatatlanul együtt járó negatív tényezők, mint a szakbarbarizmus, technokrácia és uniformizálódás kisebbíti múltbéli értékeinket.

Mit üzen a turistáknak, olvasóknak?
A pihenni, feltöltődni vágyó turistáknak és olvasóknak üzenem, hogy látogassanak Székelyudvarhelyre és környékére. Itt a kikapcsolódni vágyó vendégek csodálatos hegyvidéki környezetben, kristálytiszta patakok mellett, csendes, nyugodt körülmények között kellemesen tölthetik szabadságaikat. A Bagolykő Kulcsosház házigazdái szeretettel várnak mindenkit.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch