udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Érdemes felkeresni "Tündérországot!"

- Bán Bartos Tünde, a B.ARTos kézművesműhely tulajdonosa válaszol -

A B.ARTos kézművesműhely több mint egy éve működik Székelyudvarhelyen. Használati és dísztárgyak készülnek itt. A hagyományőrző mesterségek műhelyében mesterségbemutatókat és oktatást is tartanak.

- Mikor kezdtél foglalkozni a kézművességgel?
A legtöbb kézműves technikát autodidakta módon sajátítottam el, már gyemrekkoromban nekifogtam mindennek, amit két kézzel el lehetett készíteni. Ha valami elnyerte a tetszésem, addig próbálkoztam, amíg ráéreztem az elkészítési módjára. Így tanultam meg a csomózást, a hímzést, az üvegfestést, a gyöngyfűzést, a dekupázs technikát, és még sorolhatnám tovább. A 90-es évek végén részt vettem egy bútorfestő táborban, ez meghatározóvá vált a további munkásságomban.

- Hogyan alakult a B.ARTos kézműves műhely? Mióta működik?
2007 végén indult a műhely azzal a céllal, hogy a lakásokba ízléses kiegészítők és berendezési tárgyak kerülhessenek, így igazi otthont varázsolva azokból. Lakberendezőként fontosnak tartom a stílusok, a színek, az anyagok választékos használatát; ennek fényében készülnek a munkáim. Mindig törekszem arra, hogy egyedi, ízléses, minőségi munkák kerüljenek ki a kezem alól, és ezáltal az új környezetbe kerülő tárgyak igazi "színfoltot" teremtsenek, érzéseket keltsenek.
 
- Egyedül dolgozol?
Egyedi berendezési tárgyaim elkészítésében kiváló szaktudással rendelkező mesterekkel dolgozom együtt. Az alapanyagokat helyi termelőktől szerzem be. A tervezést és a végső dekoráló, díszítő-, festő munkát egyedül csinálom.
 
- Melyik a kézművességnek az a része, amelyik a legközelebb áll hozzád, amelyiket a legszívesebben csinálod?
A népi bútorfestés az a szakterület, ami igazán én vagyok, itt tudok kibontakozni leginkább. Ez a stílusában, a színvilágában, anyaghasználatában a legközelebb áll hozzám. Itt tudom kihangsúlyozni a múlt iránti tiszteletemet. Ez köti össze a kézműves és a lakberendezői mivoltomat.

- Tapasztalatod szerint milyen az igény Udvarhelyszéken a kézműves termékek iránt?
Sokan vannak, akik előnyben részesítik más kultúrák "jövevényeit", de létezik olyan vásárlói réteg is, aki eredeti udvarhelyszéki ornamentikával rendelkező népművészeti termékeket igényel, ők többnyire környékbeliek, vagy innen elszármazottak. Ezek az emberek tudják, hogy mi az, amit akarnak, ismerik szeretik és magukénak tartják ezeket a tárgyakat, és ezzel tükrözik hagyományokhoz való ragaszkodásukat.  A külföldi rendelőknek ezek a termékek inkább egzotikumnak számítanak.

- Melyek a jövőbeni terveid?
Jelenleg hallgató vagyok a Kolozsvári Bábes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz szakán. A jövőben is szeretnék a kézművesség gyakorlati részével foglalkozni, elméleti tudást szerezni és majd továbbadni azt ízlésformáló jelleggel a fiatal generáció számára, továbbá más nemzetek népeinek megmutatni azt, ami igazán a miénk.
 
- Mit üzensz a turistáknak?
Erdély a Tündérek földje! Évszázadokkal koráb-ban is e néven emlegették - nem hiába! Népi kul-túránk igen gazdag folklorisztikai vonatkozásban, tárgykulturájában, színes a hiedelemvilága, a népszokásai, csodálatosak a tájai. A bepillantás ebbe a világba kiváló élményt nyújthat. Ezért érdemes felkeresni "Tündérországot"!


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch