udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Székelysziget 2009


- Beszélgetés Waum Péterrel, a Székely Sziget főszervezőjével -

A Kárpát-medencét átfogó, magyar nemzeti összefogás és politikai függetlenség szellemében bont zászlót 2009. július 25-én a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom első önálló erdélyi rendezvénye: a Székely Sziget.

A HVIM erdélyi és partiumi szervezetei által rendezett fesztiválra a Zeteváraljai gátnál kerül sor.
A Székely Sziget a 2000-es Millenium évében indított és azóta kilencedik éve, egyre növekvő sikernek örvendő Magyar Sziget öntudatfejlesztő, nemzetépítő misszióját kívánja folytatni Székelyföldön és Erdély, illetve Partium többségben vagy szórványosan magyarok által lakott területein is.

Előadásokkal, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, borbemutatóval és koncertekkel várják a szórakozni vágyókat a szervezők.

Waum Pétert, a Székely Sziget főszervezőjét, a HVIM székelyudvarhelyi tagszervezetének vezetőjét kérdeztük:

- Mi motivált titeket a Székely Sziget megszervezésében?
Mivel már nagyon sok erdélyi, székelyföldi városban megalakult a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, ezért arra gondoltunk, hogy a régi álmot idén beváltjuk, és megszervezzük az első Székely Sziget fesztivált. Évek óta gondoltunk már arra, hogy kellene egy erdélyi vármegyés, egy székely ellenállás rendezvényt szervezni, ahol a székely fiatalok megismerkedhetnek egymással, kialakíthatnak olyan kapcsolatokat melyek a közeljövőben nélkülözhetetlenek lesznek.

- Ez a sziget mennyire "székely-specifikus", mennyire foglalkoztok kimondottan székelyeket érintő kérdésekkel?
Székelységet érintő témákkal szeretnénk foglalkozni, például olyan témájú előadások lesznek, melyek a székely motívumokkal foglalkoznak, lesz szó az erdélyi magyar irodalomról, de nem a megszokott, olvasott irodalmárokról, hanem olyanokról, akiket a könyvek nem igazán említenek meg. Továbbá igazi székely módra kialakítunk egy gyermeksarkot, ahol a gyerekekkel hozzáértő leányok foglalkoznak, valamint igyekszünk bemutatni különböző székely foglalkozásokat is.

- Szeretnétek ezzel hagyományt teremteni, és minden évben megszervezésre kerül majd a rendezvény, vagy ez most csak egy egyszeri alkalom?
Természetesen igen, hagyományt szeretnénk teremteni ezzel, és ha minden jól fog összejönni, akkor a jövőben hasonló időben megszervezzük újra, ám csak az idei végeztével  tudunk biztosabbat mondani.

- Tervezitek, hogy esetleg később, többnapos legyen a rendezvény, hasonlóan a verőcei Magyar Szigethez?

Már eddig is sokan kérdezték, hogy miért nem szervezzük idén is többnaposra, mert túl rövid ez az egy nap. A válaszom pedig egyszerű, azért mert ez egy próba a székelyeknek, a nemzeti gondolkodású erdélyieknek, hogy szükségük van-e ilyen rendezvényre. Ezt úgy tudják bizonyítani, hogy eljönnek erre az elsőre, és ha sokan lesznek, akkor jövőre biztosan legalább háromnapos lesz a Székely Sziget.

- Milyen nehézségekbe ütköztetek eddig a szervezés során?
Szervezési gondjaink voltak, mert sok időt elvesz a szabadidőnkből a rendezvény, de kötelességünknek érezzük, hogy megszervezzük.

- Mekkora eddig a médiavisszhangja a rendezvénynek?

Mivel most kezdtük el a Székely Sziget hirdetését még nem túl nagy, de ezalatt a pár nap alatt azt tapasztaltuk, hogy pozitívan állnak az emberek a rendezvényünkhöz. Igaz még nem voltunk az erdélyi blikkeknél, akik biztos, hogy el fognak bennünket hallgatni. De épp azért lesz sikeres, mert egy kuriózumot fog képviselni.

Idézve a Székely Sziget honlapjáról:
"Sziget vagyunk, dacolva a környezetünk világpusztító hullámaival, amely hullámok ma már nemcsak partjainkat mardossák, hanem beszivárogtak, betörtek házaink közé, földjeinkre, hegyeinkbe, belvizeinkbe, rothasztják hajdan dicső nemzetünk lelkét, szellemét. Köztünk is akadnak szép számmal, akik ezen az ingoványon akarnak egyensúlyozni. Erősödő nemzeti ifjaink nem egyensúlyozni akarnak, hanem megfogni a lapátot, vedret, és ha kevesen is, de százszoros erővel emelni gátakat, erősségeket, homokzsákot homokzsákra rakni, hogy a Székely Sziget örökké megmaradjon. Az év minden napján rakjuk a homokzsákokat. Az év néhány napján a hegyeket mozdítjuk meg. A júliusban életre hívandó első Székely Sziget erős szikla lesz a tengerben.” (Waum Péter)

"A Székely Szigetet az önszerveződés, kultúrahordozás és hagyományőrzés jogos igénye hívja életre, hiszen lassan már Erdély magyar örökén is ugyanúgy kell szembesülnünk a globalizáció ártalmaival, mint Európa egyes részein. Nekünk márpedig nem áll szándékunkban elvándorolni, hiszen Partium és Erdély az otthonunk, sem pedig a devalválódás és az egymást váltó pártpolitikai színjátékok kénye-kedve szerint ugrálni. Az importált szabadosság, a közöny és a céltalanság hatalmas károkat okoz a magyar ifjúság lelki és szellemi kibontakozásában. Ezért tartjuk fontosnak, hogy az egész Kárpát-hazát átölelő nemzeti szervezetként egyre több helyen építsünk ki olyan közösségi bázisokat, mint a Remény Házai vagy Mozgalmunk alapítója, Toroczkai László által létesített Magyar Sziget fesztivál hagyományának megfelelő rendezvények.” (Lokodi Ferenc Attila, a HVIM országos alelnöke)

(Forrás: Szent Korona Rádió)


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch