udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Nálunk vannak a legszebb tájak


- Szőke Domokos, a Zetavár Panzió és Kemping tulajdonosa válaszol -

A Deság-csúcson, a Nagy-Küküllő bal partján ma is látszik egy nagyon régi várrom alapzata, melyet Zeta várának neveznek. Erről a helyről kapta nevét a csúccsal szemközt, a Küküllő jobb partján elhelyezkedő Zetavár panzió és kemping is. Az 5000 m2 elterülő, igényesen kialakított üdülőközpont kulcs a pihenéshez és a szórakozáshoz. Egész évben várják ide a turistákat.

- Mikor kezdett el foglalkozni a turizmussal?
2004-ben vásároltam meg Zeteváralján a területet azzal a célla, hogy vendéglátó helyiségként fogom működtetni. De már azelőtt foglalkoztam a vendéglátással, volt egy kis kulcsosházam Deságpatakában, és talán annak a hatására szerettem bele ebbe az életformába.

- Hogyan alakult a panzió? Mióta működik?
2005 óta működik a panzió, akkor nyitottuk meg a turisták előtt egy majdnem teljes évet felölelő felújítás után. De természetesen azóta is folyamatosan fejlődünk, alakulunk az igények után. Nagyon sok visszajáró vendégünk van, és a tapasztalataim alapján mindig kell valami újat is mutatni nekik.

- Mit szeretne nyújtani a turistáknak?
Minden turistának három alapszükséglete van: a jó konyha, a tisztaság és a szép környezet. Mi ezek mellett érdekes kirándulási lehetőségeket is biztosítunk a számukra, hogy az idejüket tartalmasan töltsék el Székelyföldön. Én személyesen szoktam a kiránduló csoportokkal menni. Elmegyünk esztenalátogatni Varságra, Csorgókőre. Egy teljes napot felölelő program a templomlátogatás, ilyenkor többek közt a bögözi és a hires székelyderzsi unitárius templomot nézzük meg. Lovagolni is lehet nálunk. Esténként pedig zenészeket hívok a panzióba, akik hagyományos székely táncot is tanítanak a vendégeknek.
A természetet kedvelőknek pedig lehetőséget biztosítunk kempingezni, sátrazni, sőt, még lakókocsikkal is jöhetnek hozzánk.

- Tapasztalata szerint mi vonzza a turistákat Erdélybe?
A szép tájak miatt jönnek ide. Zeteváraljára legalábbis biztosan ezért, hiszen véleményem szerint ez az egyik legszebb hely a környéken.

- Ön szerint a gazdasági válság hatással van-e a turizmusra?
Biztosan hatással van. Én például az idén nem látok annyi magyarországi autót mint az előző években. De tapasztalatom szerint ebben a helyzetben több gyerek és nyugdíjas kirándul. Továbbá megnőtt a csoportos kirándulások száma, hiszen így olcsóbban lehet nyaralni.
És az is a gazdasági válságnak tudható be, hogy lerövidültek a nyaralások. Az idén már néhány nappal kevesebb időre jönnek a turisták, mint régen. Általában 3-5 napot töltenek nálunk.

- Ön szerint milyen irányba halad a régiónk turizmusa?
Jó irányba halad, határozott fellendülés észlelhető. Ez természetesen a mi környékünkön annak is köszönhető, hogy felújították az utakat. És sok az új befektetés is.
Én ezeket vettem észre, de tudni kell rólam, hogy örök optimista vagyok.

- Mennyire fontos Önnek a hagyományápolás?

Számomra nagyon fontos, hogy a hozzánk érkező turistákkal az igazi székely életmódot ismertessük meg. Hagyományos ételeket főzünk, és nálunk igazi népzenét hallgathatnak.

- Melyek a jövőbeni tervei?
A jövőben olyan szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket szeretnék biztosítani a vendégek számára, amelyek hatására meghosszabbítják az ittlétüket. Egy szabadtéri medence létrehozását is tervezem, amely majd a gyerekeknek biztosan remek időtöltés lesz.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch