udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Az úszás egészséges


- Barabás Lóránt, a székelyudvarhelyi Villa Vitae Wellness központ úszóoktatója válaszol -

- Mióta foglalkozol úszással, úszásoktatással?
Ez egészen régre nyúlik vissza. Még junior kategóriában, amatőr szinten kezdtem a biciklizés mellett úszni, ugyanis rendszeresen jártam triatlon versenyekre. Aztán ahogy teltek az évek és döntenem kellett, hogy az élet mely területén helyezkedem el, akkor adta magát a helyzet és ami addig sport és szórakozás volt átment tanulmányba. A mozgás iránti ambícióm így, már az egyetemen bontakozott ki, ahol a gyakorlati felkészülést elméleti tudás is erősítette. Az egyetemen úszásra szakosodtam, több neves úszótanár mellett sikerült elsajátítatom az úszástechnikák fortélyait. Így aztán az úszásoktatást is már Kolozsváron megkezdtem, ahol több csoportot is kineveltem és emellett úszóedzősködtem. Majd miután újra Székelyudvarhelyre kerültem, itt folytattam tovább.

- Milyen kihatása van az úszásnak éltünkre?
Az úszás egy olyan sportmozgás, ami javítja a koordinációs képességeket, nem terheli az izületeket, jó hatással van a pszichére, és ami ugyanilyen fontos: örömet szerez. Megmozgatja a test összes belső izmát, fejleszti az állóképességet, növeli a hatékonyságot és a mozgékonyságot. Az úszás ismétlődő mozgásai növelik az izom rugalmasságát, ebből kifolyólag hétköznapjaink kiegyensúlyozottabbá válnak.

- Kiknek ajánlod az úszást?
Az úszás egy olyan sportág, amit nem lehet elég korán elkezdeni vagy túl későn befejezni. Ez egy olyan dolog, ami velünk született adottság. Ugyanis mindannyian tudunk úszni, amikor megszületünk. Így aztán nem meg tanulunk úszni, hanem újratanuljuk az úszást. Újból megszokjuk ezt a környezetet. Mivel nem tudjuk túlerőltetni szervezetünket, bárki élvezheti az úszás nyújtotta örömöt.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch