udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Székelyföldről üresen távozni nem lehet!


– Vass Erzsébet, a székelyudvarhelyi Népművészeti Bolt üzletvezetője válaszol –

Székelyudvarhely egyetlen kizárólagosan népművészeti tárgyakat forgalmazó üzlete a város központjában található, és már hosszú évek óta az erdélyi népművészet és a régi sajátos mesterségek hagyományait ápolja.

Hogyan alakult az üzlet? Mióta működik?
Az üzlet az én elképzelésemre alakult 1972-ben, még a régi szövetkezet idején. Több mint húsz évet szövetkezeti alkalmazottként dolgoztam benne, és most már 16 éve mint tulajdonos serénykedünk a családommal együtt. Kimondhatatlan jó érzés hallani 35 év távlatából: „Rég jártunk itt, és akkor is Öntől, ugyanebből az üzletből vásároltunk szép házi szöveteket, melyet ma is használunk, és fel szeretnénk újítani őket.” Elárulom, hogy nem könnyű átadni stafétabotként azt, amit szüleink, nagyszüleink elkezdtek a népi hagyományok, szokások területén.

Mit szeretne nyújtani a turistáknak?
Mindent! Megelégedettséget, hogy jó érzéssel telítődve térjenek haza Erdélyből, üzletünkből. Elmondhatom, hogy nagyon sok visszatérő, és magunkkal hozott új vendégeink vannak, ami azt jelenti, hogy csak hazai, itteni, és főleg minőségi terméket kínálunk nekik. Na de emellett szeretek elbeszélgetni is a turistákkal, útbaigazítani őket, jó tanácsokkal kisegíteni.

Ön szerint mi a lényege a hagyományőrzésnek? Miért fontos ez az Ön számára?
Fontos, hogy az idegenből érkező turisták megismerjék az Erdélyi szorgoskodó emberek keze munkáit: a szőtteseket, a fafaragást, a hímzést, a kerámiát, a festett bútorokat, és nem utolsó sorban a számunkra gyönyörű székely népviseletet, melyre én magam is büszke vagyok, hogy előállíthatom. És ez természetesen csak hazai anyagból készül. Az igazán mélységes vendégszeretet, amelyben minden Erdélybe érkező turistát részesítünk, hagyományként maradt a szüleinktől, és szeretnénk továbbadni a fiainknak is. Hadd ízleljék meg a külföldiek a finom ételeinket, gyönyörködjenek szépséges tájainkban, és amikor hazamennek, a visszatérés gondolatában bízva távozzanak innen.

A Szabadidőkalauz is a hagyományápolásra törekszik. Mi a véleménye a kiadványunkról?
Ha egy kicsit késve is, de jó hogy megjelent egy ilyen lap. Turistáinknak nagyon fontos, hiteles és megbízható információkat tartalmaz. Az üzletünkbe betérő vendégeknek adom is a kezébe. Általában felcsillan a szemük, örülnek neki. Segít nekik tájékozódni, hogy hol tudnak megszállni, étkezni, csekély ajándékot vásárolni. A turisták bíznak a Szabadidőkalauz információiban.

Mit üzen a turistáknak?
Minél többen és többször jöjjenek Székelyföldre, Székelyudvarhelyre, hiszen innen üresen távozni nem lehet. Ha egyebet nem is, csak az itteni emberek szeretetét, ragaszkodását viszik el a szívükben, az is elég.
Ne engedjék félrevezetni magukat utcai árusokkal, hallgassanak a meggyőződésükre.
Szeretettel várjuk vissza Őket az év bármely szakában, mert itt mindig szép és jó.

 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch