udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Fel kellene karolni a hazai zenei életet


- Könczei Zsolt,
a Deepheaven együttes alapítója válaszol -

A Deepheaven együttes székelyudvarhelyi fiatalokból áll, akik saját világukat a zenén keresztül próbálják kifejezni.

Tagjai:
Katona Renáta Ágnes, ének
Könczei Zsolt, billentyűk
Tamás Hajni, szólógitár
Bíró Endre, dobok

- Hogyan alakult az együttes?
2005 nyarán vettem részt egy táborban, melynek eredményeként elkezdtem egy zenekar alapításán törni a fejem, bár akkor még elég szűk tervekkel. Aztán ahogy teltek a hónapok egyre világosabbá vált számomra, hogy mit is szeretnék, milyen stílusvilágot, milyen dallamvilágot képzelek a zenekar számára. Néhány hónap kutatás, és egyeztetés után 2006 decemberében megalapítottuk a Deepheaven zenekart.

- Milyen zenét játszotok?
A zenekar stílusa mindenképp a rockzene berkeibe sorolható, de azon belül változik. Nincs konkrét stílushoz kötve, de hajlik az észak európai országok rockzene világa felé. Kedvelem nagyon a szimfonikus rockzenét, beszélhetünk itt Nightwish-ról, vagy Within Temptation-ről, akár For My Pain, H.I.M., ezek mind-mind olyan zenekarok, akik igencsak befolyásolnak a dalszerzés, stíluskialakítás során.

- Hol lehet hallgatni a dalaitokat?
Sajnos konkrét kézben tartható korong még nem készült, teljes dallistával, ezért inkább az internet nyújtotta lehetőségeket vettük igénybe. A zenekar weboldalán (www.deepheavenmusic.com) található egy kis médialejátszó, és ott hallhatók demo, illetve koncertrögzítések. De nemcsak itt, hanem a közkedvelt Youtube is otthont adott a zenekarnak, és itt videók is megtekinthetőek.

- Szerinted Székelyföldön mennyire van lehetőség arra, hogy egy együttes ismertté váljon?
Úgy gondolom, hogy Székelyföld igencsak gyerekcipőben jár e zenekarok tekintetében, inkább dominál a heavy metal, és azok közül is inkább a magyarországi bandák. Székelyföld még sokat kell fejlődjön, de igen jó úton halad. Nem csak mi vagyunk, akik ebben a stílusjegyben alkotunk, mert ha jól tudom akadnak még Erdélyben hasonló műfajú zenekarok.
Az ismerttéválás pedig nagyon jó kérdés, én úgy érzem, hogy nincs elég lehetőség a zenekarok számára, hogy megmutathassák mire is képesek valójában. Sokkal több rendezvényre lenne szükség, és elsősorban a hazai zenei életet kellene felkarolni és táplálni. A legtöbb zenekar számára az anyagiak jelentik a legelső és legnagyobb bukkanót, hogy készen van a lemezanyag, de nem tudják megfizetni a stúdiókat. Amennyiben nincs lehetőségük ismertetni magukat, eltűnnek a süllyesztőben.

- Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
A terveink közt most már igen intenzíven jelen van a legelső lemez elkészítése, pontosabban rögzítése, hiszen már elég régen kész van a lemezanyag, és mert már néhány éve halogatjuk.
Amint az kész lesz már van néhány új dal is, és azok ismertetése és kidolgozása vár ránk.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch