udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


"Tűzzel írt képek"


- Elekes Gyula tűzzománcművész, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház vezetője válaszol -

- Mi is az a tűzzománc?

A tűzzománc tulajdonképpen egy nagyon finom kvarcüveg, amely fémoxidokkal van dúsítva, és magas hőfokon égetik rá különböző fémhordozókra, aranyra, ezüstre vagy rézre. Én személy szerint legtöbbet  a vörösrezet használom. Egyébként a tűzzománcot már az egyiptomiak is ismerték. Például Thutankhamon fáraó halotti maszkjában is a zöld és kék színt tűzzománc technikával vitték fel. A későbbiekben rengeteg kultúra átvette ezt a kezdetekben díszítő művészetet. Sokan szerették, hiszen időtállóbb, mint az olajfestmény vagy más technikák. A XVIII. századig az egyházat és a gazdag rétegeket szolgálta, de ma már bárki számára elérhető. Bárki készíthet tűzzománc alkotást, ha megtanulja a technikát, és társítja azt egy képi üzenettel.

- Hogyan került kapcsolatba ezzel a művészettel?
1981 óta foglalkozom tűzzománccal. Azóta próbálom megismerni, de még mindig rejteget meglepetéseket. Mindig is érdekelt az üveg, olvasztgattam, formálgattam. 1981-ben ismerkedtem meg Budapesten egy bukovinai székellyel, Lőrincz Vitussal, aki akkor már 20 éve foglalkozott ezzel a művészettel. Ő adta nekem az első útbaigazításokat, és a kérdéseimre a válaszokat. 1984-ben kaptam először meghívást Kecskemétre a Nemzetközi Zománcművészeti Szimpozionra, de csak 1989 után tudtam először bemutatkozni az ottani közönségnek. Az eltelt húsz évben Kecskeméten sok szakmai segítséget kaptam, különböző alapanyagokkal ismerkedtem meg. Szerencsés embernek tartom magam, hogy eljuthattam eleinte tanulóként, később pedig oktatóként nyugat európai, németországi, spanyolországi és ausztriai magániskolákba, főiskolákba, oktató-, alkotó közösségekbe. Azóta is folyamatosan foglalkozom a tűzzománccal. Már több mint 40 egyéni kiállításom volt nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Svédországban, és számos csoportos kiállításon is részt vettem. Székelyudvarhelyen még nem láthatták egyéni kiállításon munkáimat - talán rövidesen arra is sor kerülhet.

- Milyen dolgok készíthetők ezzel a módszerrel?
Ékszerektől a táblaképekig bármi készíthető tűzzománccal. Én leginkább táblaképeket szoktam készíteni. Ennek rengeteg technikai része van, és mindig a technikát igazítom az elképzeléshez, a mondanivalóhoz.

- Ön heti rendszerességgel oktató órákat is tart, alkotóműhelyt vezet. Mekkora igény van erre Székelyudvarhelyen?
A székelyudvarhelyi Művelődési Ház keretében már nyolcadik éve működik ez az alkotás-oktatás. Csütörtökönként gyerekeknek, péntekenként 18 órától pedig felnőtteknek tartok oktatásokat. A részvétel mindig változó, de mindenképpen igény van rá mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek körében. Az eszközöket és az anyagokat mi biztosítjuk az oktatáson, csak az ötletet kell hozni, de még abban is tudunk segíteni. Leginkább a magyar vonatkozású technikákat tanítom, a magyar szent koronán is előforduló rekeszzománc technikát, az erdélyi sodronyzománctechnikát és a festőzománctechnikát, de természetesen másból is lehet ízelítőt kapni a foglalkozásokon. Nyaranta tűzzománc táborokat is szervezünk a gyerekeknek, amelyen több mint 120-an vettek részt.

- A tanítás illetve a munka mellett mennyi idő jut az alkotásra?

Sajnos nagyon kevés, leginkább csak a hétvégéken. De nyaranta alkotótáborokon szoktam részt venni Magyarországon, Spanyolországban. Ezekre mindig tartalékolok időt, energiát és ötletet is.


- Hol lehet megnézni a munkáit?

Van egy saját honlapom, a www.elekes.ro. De a www.karpatgaleria.hu oldalon is megnézhetőek az alkotásaim. Ugyanakkor munkáim megtalálhatóak több magán és hivatalos gyűjteményben, múzeumokban, Romániában, Magyarországon, Svájcban, Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban, Angliában, Spanyolországban, Japánban.


Egy kis ízelítő a művész munkáiból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch