udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Siklód, a „hegyre szúrt falu”


Siklód, a „hegyre szúrt falu” egy új színfolt a székelyföldi turizmus palettáján! A település legnagyobb értéke a Székelyföld településeihez képest nagyszámban fennmaradt, a székely sóvídéki stílust őrző tornácos házaiban és csodálatos fekvésében rejlik. A település irányába egyre nagyobb az érdeklődés.

Kelemen Mózes és Ulveczki Csaba, siklódi vendéglátók válaszolnak.

- Siklód földrajzi helyzete
K. M.: Szovátától és Parajdtól légvonalban 10, Makkfalvától 16, Székelykeresztúrtól 32 km-re fekszik a település az 1025 m. magas Siklódi-kő és a 991 m magas Küsmödi-kő lábánál, egy forrásokkal gazdagon táplált, máig szinte érinthetetlen völgyben. Távol a világ zajától. A falut minden irányból hegyek veszik körül, tengerszint feletti magassága 700-800 m.

- Miben rejlik a település legnagyobb értéke?
U. CS.: A gazdag épített örökség teszi egyedivé a falut. A környező településektől való elszigeteltség következtében épületállománya az erdélyi falvak között is kiemelkedő. Házainak 70-80 % az eredeti székely sóvidéki építkezés jegyeit hordozza. A falukép egységes, attól csupán néhány épület tér el. A nagy átlagmagassággal rendelkező településről kiváló túrázási lehetőségek nyílnak a környező vulkanikus hegyekre. A faluban, nagyszámban maradt meg az egyedi jellegzetességet hordozó székely népviselet, a szőttesek és varrottasok. Pünkösdkor kerül megrendezésre a Királynézás, mely a leghíresebb Siklódi hagyomány. A település elzártságából adódóan sajátos nyelvezet alakult ki.

- Miért érdemes Siklódon kirándulni, mit érdemes megnézni?
K.M: A hagyományos házakon, és a falu csodálatos fekvésén kívül a Kós Károly által tervezett, azonban a halála után megépült kazettás mennyezetű református templom, az 1784-ben épült fa harangláb, a hármas osztatú hősi emlékmű, a „cserepes tűzhely”, az érintetlen természeti környezet, a kiváló kirándulási lehetőségek adják a látnivalók zömét. Az egyre gyarapodó vendégházak, a falusiak vendégszeretete, a helyi ízek a jó siklódi szilvapálinkával vegyítve biztosítják a turisták kényelmét.

- Milyen programokkal várják az idelátogatókat?
U.CS: A legnépszerűbbek a csillag- és gyalogtúrák az 1025 méter magas Siklódi, és a 991 m magas Küsmödi kőre. A sé-takocsikázás, lovaglás, esztenalátogatás, juhsajt és ordakóstolás, házi bor- és pálinkakóstolás egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. A község elhelyezkedéséből adódóan könnyen elérhetőek Székelyföld és Szászföld nevezetessé-gei.

- Mi a település jövőképe?
K.M: A faluturizmus, a hagyományos gyümölcs- és növénytermesztés, az állattartás és tejtermelés, a források vizének  palackozása jelentheti a kiutat a település életében.
Siklódon jelenleg 11 magyarországi család vásárolt ingatlant, ami jelentős számarányt képvisel a környező településekhez képest.
Szoros barátság és együttműködés van kialakulóban Siklód, a Felvidéki Kalonda, és az UNESCO Világörökség listáján lé-vő Anyaországi Hollókő települések között.

Siklód honlapja: www.siklod.hu


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch