udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Hagyományos ruhakészítés Székelyudvarhelyen


Pál Mária, a székelyudvarhelyi Helvien, Rusztikus ruhaüzlet tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre.

A székely és magyar nemzet kultúrájának elválaszthatatlan tartozéka a hagyományos öltözet. A régi erdélyi népi és polgári-nemesi viseletet idéző ruhákat sokan kedvelik, melyek székelyföldi vásárok kedvelt, keresett és mutatós portékái közé tartoznak. Többnyire Hargita és Kovászna megyei műhelyekből kerülnek ki, de egyre szélesebb körben ismertek és használtak.
A hagyományos ruházat eredeti formában is, de a mai kor ízléséhez igazítva is a mindennapok viselhető ruházata. Régen az inget, a szoknyát, a nadrá-got, a ruhát saját felhasználásra készítették. Ez a szokás annyiban változott, hogy már üzletben is vásárolhatóak népviseleti cikkek.
Székelyudvarhelyen Pál Mária is hagyományos ruhakészítéssel foglalkozik. Boltját a Kossuth utcában lehet megtalálni.

- Hogyan alakult az üzlet? Mióta működik?
2003-ban kezdtem el a rusztikus ruhák varrását. Készítettem néhány darabot, melyeket vásárokon értékesítettem. Rövid időn belül tartós korondi kapcsolataim alakultak ki, melyek folyamatosan rendeléseket hoztak, és ezáltal lehetőségem nyílt bemutatni külföldről és más vidékekről érkező turisták számára is a népi ruhakészítés különböző megoldásait. Ez alaposan fel is keltette az érdeklődést.
Természetesen voltak kezdeti nehézségek az üzlet elindításánál is, de családi támogatással és segítséggel sikerült elhárítani azokat.

- Milyen az érdeklődés Udvarhelyszéken az ilyen jellegű ruhák iránt?
Szerencsére a székely ember igényli a szépet, a minőségit, ezért próbálok olyan darabokat készíteni, melyekre szégyen nélkül írhatom rá a nevem. A keresletre nem panaszkodom, mert Székelyudvarhelyen és környékén elég nagy az érdeklődés a hagyományos ruházat iránt.
Marosvásárhelyen is hasonló tapasztalatokat szereztem, ott talán még nagyobb az igény ilyen stílusú ruhák iránt.

- A helyiek vagy a turisták kedvelik leginkább az ilyenfajta ruházatot?
Ezekkel a ruhákkal a helyi vásárlók és a turistaként érdeklődők egyaránt büszkén egészítik ki ruhatáraikat, ugyanis ezen darabok nem szokványos hétköznapi ruhák.

- Hol és hogyan készülnek a rusztikus ruhák?
Említettem már a család segítségét, most is ezt kell felhoznom, hiszen ezek a ruhák is a család által kialakított műhelyben készülnek. Nagyobb részben természetes anyagokat használok, de igény van a műszálas selyem termékekre is. Örömmel vállalok egyéni rendeléseket is, ebben az esetben nagyon jó látni a megrendelő arcán az elégedettséget amikor az üzletből vagy a műhelyből távozik.

- Milyen ruhadarabokat vásárolnak leginkább?
Ez eléggé változó, mert például ünnepi alkalmakra (keresztelők, konfirmálások, esküvők) vásárolnak leginkább kosztümöket vagy ünnepi ruhákat. De nagyon sok egyedi darabot is készítünk külön rendelésre.

- A hagyományos ruhák mellett milyen más kínálata van az üzletnek?
Árusítunk még Udvarhelyszéken készített faragott, festett és egyéb kézműves termékeket.

- Ön szerint mi a lényege a hagyományőrzésnek? Miért fontos ez az Ön számára?
A hagyományőrzés lényege az ismeretterjesztés. A ma emberének, akárcsak a jövő nemzedékének nagy szüksége van a hagyományaink megismerésére. Ezek a ruhák is ezt szeretnék bemutatni mindazok számára, akik akár vásárlóként, vagy szemlélőként kézbe veszik. Kell egyfajta egészséges nemzettudat legyen bennünk ahhoz, hogy ne olvadjunk bele az arctalan tömegbe.

- Mit üzen az olvasóknak?

Az üzenem nekik, hogy legyenek igényesek, szeressék a szépet.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch