udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Tartalmas évaddal készül az udvarhelyi színház


Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház igazgatója válaszolt kérdéseinkre

- Milyen új darabokat láthatunk majd a 2010/2011-es évadban?
A következő évadunk terveink szerint különleges lesz, hiszen több előadást is igyekszünk műsorra tűzni, több nagyszínpadi és stúdiótéri előadásokkal készülünk, fesztivált tervezünk és továbbra is folytatnánk a felolvasó színházi előadásainkat, de lesznek egyéni előadások is, mint pl. a Virágot Algernonnak,  Kulcsár Székely Attila előadásában. Augusztus második felében egy nagyszínpadi előadás próbáit kezdi el a társulat, Frank Wedekind: A tavasz ébredése című darabját Szabó K. István rendezésében. Ezt követően reményeink szerint meg tudjuk szervezni a III. dráMA kortárs színházi találkozót, amelyre október közepén kerülne sor, közben Kiss Csaba: De mi lett a nővel? darabjának próbafolyamata kezdődik el Tóth Árpád rendezésében. A dráMA találkozón szeretnénk bemutatni az Aradi Kamraszínházzal közösen készített produkciónkat, a Pozsgai Zsolt: Liselotte és a Májust, Tapasztó Ernő rendezésében. Hagyományos szilveszteri műsorunkat Csurulya Csongor művészeti vezető rendezi, Breffort, Monnott: Irma, te édes! zenés vígjátékára esett ezúttal a választás. Egressy Zoltán: Portugál című előadását, Zakariás Zalán rendezi, amelynek bemutatóját márciusra tervezzük, amennyiben megkapjuk a Katona József pályázati támogatást. Ezután két stúdió előadásunk próbái kezdődnek párhuzamosan, Henrik Ibsen: Nóra c. drámája Csurulya Csongor, illetve Paula Vogel: Desdemona darabja Patkó Éva rendezésében.  Emellett a tavalyi évhez hasonlóan vendégelőadásokra is sor kerül majd, s a gyerekelőadások sem maradnak el, társulatunk egy népmesével szeretne színpadra lépni, amelynek címe: Mint sót a levesbe, Ivácson László rendezésében.
Ezek persze tervek és mikor ezt ilyen szépen kitaláltuk, akkor még nem tudtunk a fizetéscsökkentésekről, költségmegszorításokról és leépítésekről. Ezért most már szkeptikusabbak vagyunk, de a kitűzött célt tartjuk szem előtt, erőnkön felül is!

- Melyek azok a sikerdarabok, amiket átvisznek a következő évadra is?
Sajnos az előbb említett többirányú megszorítások nemhogy a továbblépés reményét, de még a holnapi nap bizonyosságát is megkérdőjelezik, így hát bármennyire is szerettem volna pl. egy "Három nap Shakespeare" minirendezvényt Udvarhelyen, amikoris a megyénkbeli társulatok mutatták volna be a tavalyi évadban készült Shakespeare előadásaikat, erre most nem kerülhet sor. Így ezért nem is tudjuk még, hogy lesz-e lehetőségünk a felújításokra. Egy egy előadás továbbélése azonban függ  a  különböző meghívásoktól is, pályázatoktól is így hát remélem, hogy legalább az És mi legyen a csellóval nagysikerű előadásunkat még elővehetjük.

- Lesznek-e személyi változások a társulatban?
Ez egy igen fiatal színház, ezért a társulat összetétele állandó mozgásban van. A sok fiatal keresi a helyét a világban, ami természetes folyamat. Számításaim szerint nemcsak mennek, hanem majd jönnek is emberek, hisz szükségünk lenne pl. ügyelőre, színpadi munkásra, hangosítóra, színészekre, projektmenedzserre, öltöztetőre, stb…, de persze ebben a becsődölt országban az állam eléggé köti a kezünket, egyre szűkíti a lehetőségeinket. Én meg keresem folyamatosan a megoldásokat, ezért reménykedem.

- Kínálnak-e kedvezményeket a hűséges színházlátogatóknak?
Természetesen vannak kedvezményeink. Ahogy közeledik az évadkezdés, úgy lépcsőzetesen szűkülnek a lehetőségek, ami azért van, hogy jó idejében rávegyük az embereket a bérletek megvásárlására.
A nyugdíjas, vidéki látogatók, diákok már évek óta hagyományosan olcsóbban járhatnak színházba, a régi bérleteseink helyeit őrizgetjük.
Az idén szeretnénk bevezetni egy forradalmi újítást, ami az elektronikus jegykiadást jelentené. A bérleteket is vonalkóddal fogjuk ellátni, így sokkal pontosabban követhetjük majd nyomon a színházba járási szokásokat, hatékonyabban tudunk reagálni a problémákra. Ez ugyanakkor nem fog árdrágítást jelenteni.

- Tapasztalata szerint mennyire népszerű a színházlátogatás Székelyudvarhelyen?
Mostanában nem járnak kedvező idők a „magaskultúrát” kedvelők számára, hisz a válság két frontról is kedvezőtlenül érinti a színházat. Egyik felől a megszorítások miatt egyre nehezebben tudunk helytállni, fejlődésről csak álmodozhatunk, másfelől a látogatók pénztárcáját, életét is érzékenyen érintik. Remélem, hogy sokan majd a színház nyújtotta tartalmas szórakozásban keresnek menedéket mindennapi gondjaik után.
Én azt tapasztalom, hogy a színház népszerű, sokat segítenek rajta az új kezdeményezéseink, a színes repertoár, a vendégelőadások, de még vannak tartalékok, amiket meg kell mozgatnunk.
Az elmúlt években fokozatosan gyarapodott a színházlátogatók száma, ezt szeretnénk idén gyarapítani de legalábbis fenntartani, erre szolgálnak a bérletkedvezmények is. Hogyha a darabok népszerűségét vesszük, akkor természetesen a vígjátékok, zenés darabok azok, amelyre több látogató érkezik. Az egyik legnehezebb problémánk a középiskolások körében népszerűvé tenni a színházlátogatást, hiszen más prioritásaik vannak, hogyha a szórakozásra gondolunk.
 
- Októberre egy nagyobb rendezvényt is terveznek, a III. dráMA kortárs színházi találkozót. Mire lehet számítani a rendezvényen?
Ha egyáltalán sikerül megrendeznünk, hiszen a pályázási lehetőségek is drasztikusan lecsökkentek, akkor 2-3 erdélyi magyar színház és 2-3 román nyelvű kortárs drámából született előadást láthat majd a nagyérdemű. A  szervezés folyik, többek között  szóba jött  a marosvásárhelyi Tompa Miklós társulat, a szatmárnémeti Harag György társulat vendégjátéka, de meghívtuk a Piatra Neamt-i, a galaci színházat és Bukarestből az  Act színházat is.
Az előadások mellett különböző szakmai programok tennék majd színesebbé a rendezvényt.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch