udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Minőségi borok Székelyudvarhelyen

Sándor József, borász a Farkas pincészet részéről válaszolt kérdéseinkre

- Mióta foglalkozol borokkal? Mikor indult el a Farkas Pincészet?
Már gyermekkorom óta foglalkozom borokkal, ugyanis édesapámnak van egy kis szőlőse a Sisód hegyén, és sokszor mentem oda én is dolgozni, művelni és megmunkálni a szőlőt. Már akkor nagyon megszerettem a borászatot, de hivatásszerűen 2009. októberétől foglalkozom a borokkal, ugyanis akkor kizárólagos forgalmazója lettem Romániában a Farkas Pincészetnek, amely 2010. januárjában indult. Az Egri borvidék minőségi borait forgalmazom. Először csak nagy mennyiségben kezdtem ezt, de július 19-én megnyílt Székelyudvarhelyen, a Kornis Ferenc utca 35/5. szám alatti borkereskedés, ahol már palackos borokat is árulok.

- Milyen borokat lehet kapni nálatok?
Nálunk szinte minden egri bor megtalálható az érmes hárslevelűtől a borok királyáig, az olaszrizlingig: Hárslevelű, Muskotály, Tramini, Merlot, Zweiget, Kékfrankos rosé, Olaszrizling.

- Melyik a legkeresettebb borotok?
Mivel Székelyföldön és környékén még nincs fejlett borkultúra, ezért a legtöbben a félédes, édes borokat keresik. A legkedveltebb borunk a félédes Hárslevelű és a félédes Merlot.

- Megéri Udvarhelyszéken minőségi bort forgalmazni? Van-e a minőségi borokra kereslet?
Úgy gondolom, hogy megéri! Az emberek rájöttek, rájönnek, hogy a minőség nagyon fontos a bornál is. A minőségi borokra van kereslet, főleg ha azok elérhető áron vannak.

- Közelednek az ünnepek. Milyen borokat ajánlasz az ünnepi asztalra?
Aki nem rendszeres borfogyasztó, annak leginkább a félédes borainkat ajánlom, például a fehér Hárslevelűt. Akik már tapasztaltabbak a borok területén, azoknak kitűnő lehet a kiadós ünnepi étel mellé a Zweiget, ami egy száraz vörös bor. De természetesen az ízlések változnak, megéri kipróbálni mindeniket.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch