udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


A természetet szeretni kell

- Benedek Lukács, a homoródfürdői Lobogó Panzió tulajdonosa válaszol -

Benedek LukácsAz utóbbi években Homoródfürdő összekötődött a Lobogó üdülőközpont nevével, úgy a turisták, mint a helyiek számára. A fürdőtelep az év egész szakában kikapcsolódni vágyókkal van tele.

- Hogyan alakult ki a panzió? Mióta működik?
Magyarországon éltem, amikor az ötlet megszületett. 1996 körül itthon jártam, és Homoródon a borvízforrásnál álltam sorba, hogy vizet tudjak inni. Hallottam, amint egy előttem álló nő (valószínűleg egy turista) odaszólt a társához: "Én ebből a vízből nem iszok!" Akkor határoztam el, hogy rendbe teszem a környéket, hogy nemcsak az ittenieknek, a turistáknak is tetszedjen. Hamarosan elkezdtük az építkezéseket, és 2000-ben megnyitottuk a panziót és az éttermet. Az első tél után a sípályát is kialakítottuk, majd fokozatosan alakult a többi, a lovarda, a korcsolyapálya. Hosszú távú terveimhez tartozik, hogy egy fedett fürdőt is létrehozok, továbbá a környéken a sétálóösvényeket is szeretném felújítani.

- Mit szeretne nyújtani Ön a turistáknak?
Sokmindent. Kikapcsolódást, szórakozást, sportolási lehetőségeket, igazi élményt. Szerintem, ha a turista eljön Erdélybe, akkor a természetben kell kikapcsolódjon, ez pedig sokkal másabb mint az internet, a digitális világ. Én mindenkit arra biztatok, hogy sétáljanak a természetben, tanuljanak meg lovagolni, szeressék a természetet, az erdőket, az állatokat, hiszen ez az igazi kikapcsolódás.

- Az Ön tapasztalata szerint mi vonzza a turistákat Erdélybe?
Leginkább a történelem, és a csodálatos tájak. Erdélynek és főként a Hargitának van egy különleges misztikuma, ami miatt kívánkoznak ide az emberek, főként a magyarországiak.

- Mennyire fontos Önnek a hagyományápolás?
Fontos, hiszen minden nemzet a hagyományában él, a kultúrájában, a szokásaiban, a gasztronómiájában. De sajnos nagyon sokszor a dolgok csak a nevükben hagyományosak, de igazából lényegében nem is azok. Véleményem szerint nem mindenki engedheti meg magának, hogy ápolja a hagyományokat. Két véglet van, azok akik szegények, ezért a hagyományaikban élnek, és azok, akiknek sok a pénzük, így megengedhetik maguknak azt, hogy ápolják a hagyományokat. Hiszen a mai világban már a hagyományápolás is egy kiváltság. Természetesen ragaszkodni kell a régi szokásokhoz, a hagyományos ízekhez, mert az az igazi.

- A Szabadidőkalauz is a hagyományápolásra törekszik. Mi a véleménye a kiadványunkról?
Jó dolognak tartom. Vendégeink elég sokat elhordanak a kiadványból.

- Mit üzen a turistáknak?
Amikor nyaralni jönnek Erdélybe, akkor pihenjenek aktívan. Engedjék meg, hogy az itteni vendéglátók teljes mértékben kiszolgálják őket, élvezzék az itteni szolgáltatásokat és a vendégszeretetet.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch