udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Legendák által éled újra Székelyföld


A székelyudvarhelyi Fazakas Szabolcsban közel két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy össze kellene gyűjteni a székelyföldi legendákat, mondákat. Csapatával neki is állt a munkának, és mára már sikerült több mint 140 történetet egy csokorba szedni. A www.legendarium.ro internetes oldalon meg is lehet hallgatni ezeket a történeteket.

- Hogyan indult el a legendagyűjtés? Mi volt a célod ezzel a programmal?
Körülbelül két évvel ezelődött született az ötlet, de akkor még inkább Hargita megyére volt kiélezve. Székelyföld eddig a román turisztikai programban sehol nem szerepelt, csak a Drakula legendáját említették. Pedig emellett nekünk most 140 legendánk van, ami tanulságos, és ugyanúgy meg kell ismertetni az emberekkel, a turistákkal, de fel is kell eleveníteni a helyiekben, hogy büszkék legyenek rá. Úgy gondolom, ezekben a történetekben rengeteg potenciál van, amik eddig nem voltak kihasználva. Ezek egyben bizonyítékok is arra, hogy mi, székelyek már ezer éve itt vagyunk ezen a földön. Azért kezdtünk neki a gyűjtésnek, mert zavart az, hogy ilyen nagy kincsek birtokában vagyunk, és szinte feledésbe merülnek.
Ez a program folyamatosan fejlődik, és egyre többen kezdtek érdeklődni a munkánk iránt, szakemberek is. Eleinte csak Hargita megyét céloztuk meg, de végül egész Székelyföldre kiterjesztettük a programot, ugyanis a legendákat nem korlátozzák a megyehatárok, a történetek szépen kirajzolják Székelyföldet. A lényeg az, hogy ezeknek a történeteknek újra egy értéket adjunk, hogy része legyen az életünknek. A legendák által tudhatjuk meg, hogy igazából kik vagyunk mi, székelyek. Ezek segítettek, hogy meg tudjunk maradni itt ezer évig.

- Hogyan zajlott az adatgyűjtés?

Sok helyszín volt, ahová személyesen kimentünk. Voltak történetek, amit a Duna Tv segítségével gyűjtöttünk be. De ezek a legendák, mondák megvannak, ezeket Benedek Elek és Orbán Balázs is megírta már, csak fel kellett kutatni őket, és egy csokorba szedni. Élvezetes munka volt.
A honlapot is azért hoztuk létre, mert az egy interaktív fórum. Oda bárki beküldhet legendákat, és észrevételeket is. Sokan még nem küldenek, de már az is nagy eredmény, hogy kaptunk így hét olyan történetet, ami még nem volt a birtokunkban.
Néprajzosok is segítettek a munkánkban. Odafigyeltünk arra, hogy szakmailag is minden legyen rendben.

- A program kapcsán térképet is készítettetek.

A brüsszeli gyerektérkép megjelenése után azt mondtuk, hogy mi is megrajzoljuk a saját legendáinkat.
Legelőször egy Székelyföld kulturális turisztikai térkép jelent meg, amelyet Tódor Előd rajzolt. Később elkészült a legendatérkép is. Egy kézzel rajzolt térképről van szó, amit Márton Erika rajzolt, a végleges digitalizálást, számítógépes rajzot pedig Cseke Timea és János Levente fejezték be. Nem egy földrajzi térképet készítettünk, hanem egy székely képzeletbeli meseországot. Gyerekeknek szól elsősorban, de nemcsak nekik, felnőtteknek, turistáknak is.  Az idei év első felében minden székelyföldi iskola minden osztálytermébe el akarunk juttatni ilyen térképet. De a közeljövőben majd a turistáknak is megvásárolható lesz.
Először Vajdahunyadon, Déván mutattuk be a legendatérképet. Bemutatjuk itthon is, majd Kanadában, Brazíliában, és mindenütt ahol vannak székelyek, és igény van rá.

- Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Szinte mind csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, ami megerősít abban, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Vannak támogatóink, cégek, civil szervezetek, és a Hargita Megyei Tanács is mellénk állt.

- Hogyan tovább?

A legendáriumot nagyon sok irányban tovább lehet fejleszteni, és mi élni is akarunk ezekkel a lehetőségekkel. Nagyon sok tervünk van: legenda színdarabíró versenyt indítunk, megmozgatjuk a közösséget, ifjúsági színjátszó csoportokat ösztönzünk majd arra, hogy legenda színdarabokat adjanak elő, ami például a turizmusban is könnyen eladható. Könyvet fogunk kiadni, hogy a legendáriumnak is legyen nyomtatott terméke. Turistákat fogunk kivinni a legendák helyszíneire. Rajzfilmet is szeretnénk készíteni belőle, és a legendakarnevál ötlete is megfogalmazódott már.
Meg kell tanulnunk használni ezt az örökséget. Az emberek kell ezt ismerjék, tudatosan tanítani kell. Aki ezeket a történeteket ismeri, teljesen másként éli meg a szülőföldjét, ezek tudatában teljesen másként mozog itt egy turista is. A mi munkánk a tudatos visszahonosítása a legendáknak a köztudatba. Ha a turizmust is ilyen legendákra építjük fel, akkor a külföldiek is teljesen másként élik meg az erdélyi kirándulást.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch