udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


A hagyományos magyar harcművészet Erdélyben is él


Demény Elemér, az Erdélyi Baranta Szövetség alelnöke válaszolt

- Pontosan mi is az a baranta és honnan ered?
A Baranta Hagyományos Magyar Harcművészet. Eredete a népi harci kultúrában keresendő. Azokat a fegyvernemeket, illetve azt a harci modort próbáljuk felidézni, amely valamikor hozzásegítette őseinket a csaták, háborúk megnyeréséhez. Harci stílusról nem beszélnék, ez inkább egy harcmodor, hiszen nem egy vagy több mester alkotása, hanem a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának (életmód, közösségépítés, technikai alapbázis, személyiségfejlesztési elv, filozófia) tükröződése a sajátos harci testkultúrában.

- Mióta működik Udvarhelyen és környékén a Baranta Szövetség?
Környékünkön 2007-től foglalkozunk barantával, ekkor második próbálkozásra sikerült létrehozni a mostani baranta egyesületek alajait. Udvarhelyen, Oroszhegyben, Székelydályán, Székelykeresztúron, Székelyszenterzsébeten és Kecsetben működnek jelenleg Baranta csapatok.

- Milyen célkitűzései vannak a szervezetnek?
Több célkitűzésünk van. Legfontosabbak talán a környék falvainak bevonása, csapatlétszám növelés, illetve az egyik legfontosabb a lovasszakág elindítása, nemcsak Udvarhelyen és környékén, hanem egész Erdély-szerte a már létező lovas/lovasíjász csapatok segítségével.

- Kiknek ajánlja ezt a harcművészetet?
Tiszta szívemből tudom ajánlani minden magyar embernek, kortól és nemtől függetlenül, hiszen egy sokszínű és összetett harcmodorról beszélünk, ahol mindenki megtalálja a neki legjobban megfelelő fegyvernemet, és nem utolsó sorban nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományainkra (zene, tánc, stb.). És van egy jó adag közösségépítő szerepe is a Barantának. Itt megemlíteném azt is, hogy a barantában megtalálható az íjtól kezdve a szálfegyvereken át a pusztakezes harcokig minden fegyvernem.

- Milyen programokkal várják az érdeklődőket?
Versenyek, táborok, nyílt edzések, bemutatók. Ezek idelyéről és a helyszínekről a kedves érdeklődők az Erdélyi Baranta Szövetség honlapján, a www.baranta.ro oldalon találnak bővebb információkat.
Leközelebb augusztus első felében tartunk egy edzőtábort. Várjuk az érdeklődőket szeretettel.

- Mekkora az érdeklődés Udvarhelyszéken a baranta iránt?
Nem akkora, mint szeretnénk. Csapatonként 10-15 főről beszélhetünk. Itt is, mind mindenütt máshol, rányomta bélyegét a nyugat. Pedig a Baranta nagyon jó számítógép- illetve tévé elvonó kúra...

- Milyen jelentős sikereket ért el a szervezet a fennállása óta?
Ha versenyeredményekre gondolok, akkor büszkén mondhatom el, hogy az erdélyi barantások kitűnő eredményeket értek el a magyaroszági versenyeken. De a szűkebb körben, Udvarhelyszéken sem panaszkodhatunk, hiszen remek íjászaink, ostorosaink, birkozóink vannak. Ami igazán nagy eredmény, hogy azok a fiatalok, akik velünk tartanak, mind értékes és hasznos tagjai a közösségüknek. Sikerült őket megóvni, vagy úgymond kiszakítani a székelyt/magyart lassan felörlő nyugati gondolkodásmódból.

- Nyitott-e a szervezet más harcművészeti stílusok felé?
Természetesen nyitottak vagyunk minden más harcművészet iránt. Nyaranta szervezünk olyan táborokat pl. az almási barlangnál, amelyeken közös edzéseket tartunk  karatésokkal, kendósokkal. Azt gondolom, ezek a harcmodorok mind jól megférnek egymás mellett. Februárban volt egy nagyszabású rendezvény Kecskeméten, ahol nagyon sok harcművészet bemutatkozhatott, köz-tük a baranta is. Ez is ékes bízonyíték volt arra, hogy tudunk együttműködni, sőt együtt kell működni más harcművészetekkel.

- Mi a véleménye az Erdélyben működő harcművészetek minőségéről? Kapnak-e elég figyelmet és reklámot?
Az Erdélyben működő harművészetek minőségéről azt gondolom, hogy megfelelőek. Sok jó eredményt elérő harcművész termelődött itt ki, az itteni mesterek segítségével. A székely leányokban, legényekben nem csalódott a világ.
Elegendő figyelmet és reklámot nem kap a baranta, mert ezek a harművészeti stílusok úgymond nem “pénz-gyártók”, így elkerülik úgy az üzletemberek, mint sajnálatos módon az átlag magyar ember figyelmét is...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch