udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


A falusi turizmus előnyei


Péter Edit, a székelyszentléleki Edit vendégház és Csűr Szálló tulajdonosa válaszolt

Székelyszentlélek Székelyföld szívében, Székelyudvarhelytől 9 km-re található. Itt várja a vendégeket az Edit vendégház és az idén kialakított Csűr Szálló.

- Milyen szolgáltatásokkal várja vendégeit?
A vendégeimet falusi környezetben, saját fürdőszobás szobákkal, külön bejáratú felszerelt konyhával, asztalitenisz lehetőséggel, 110 személyes étkezővel várom, amely nemcsak az étkezések helyszínét szolgálja, hanem népdalénekléssel egybekötött zenés-, táncos mulatságok bemutatásra is alkalmas. Kényelmes parkolási-, bográcsozási-, sátorozási lehetőség is biztosított nálunk. De ami igazán nagy sikernek örvendett a nyáron, az a panziónkhoz tartozó Csűr-szálló, amelyet egy régi, 130 éves csűr épületéből alakítottunk ki, hagyományosan berendezve, megőrizve a régi építkezési jegyeket.

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Erdélybe?
Véleményem szerint a turistákat Erdélybe elsősorban a gyönyörű táj, a székely emberek melegszívűsége, vendégszeretete, borvízeink gyógyhatása és íze, kedvező szállásáraink, és nem utolsó sorban a bőséges és ízletes székely konyha vonzza. Véleményem szerint "a jóllakott vendégnek nincsen rossz kirándulás."

- Tapasztalatai szerint miért vonzó a falusi környezet a turistáknak?
Úgy tapasztaltam, hogy a falusi környezet a turistákra gyógyírként hat, úgy szellemileg, mint fizikailag egyaránt. Falun csend, nyugalom és friss levegő veszi körül az embert, amit egy nagy városból érkező vendég igazán értékelni tud. Itt szellemileg ki tud kapcsolódni, és fizikailag meg tud pihenni a nyomasztó, gondokkal teli hétköznapok után. A falusi élet megismerése vonzza a városi embert, bár ez az életforma nehéz, küzdelmes, mégis tud szép és vonzó lenni a maga sajátosságaival. Vendégeink a falusi szálláshelyeken megismerhetnek különböző sajátosan helyi tevékenységeket, részt vehetnek a ház körüli munkában, állatokat etethetnek, simogathatnak, jellegzetesen helyi ételeket kóstolhatnak, és mint ahogyan nálunk már több példa is volt erre, szövő székbe is ülhetnek. Ez az, amit egy városi szállodában, panzióban nem tapasztalhat meg a kedves vendég.  Ugyanakkor falun mi nem tudjuk egy szálloda összkomfortos szolgáltatását nyújtani, de nem is ez a cél.
A falusi turizmusról önmagában nehéz beszélni, mert nemcsak én kell legyek a szereplője, mint vendéglátó, hanem a helyi közösség is, amely körülveszi a vendégeimet, például egy-egy falubeli séta alkalmával.  A helyieknek is  nagy szerepük van abban, hogy a vendég jól érezze magát falun.

- Milyen irányba halad régiónk turizmusa?
Véleményem szerint határozottan jó irányba halad régiónk turizmusa. Az elmúlt két év alatt számomra mindenképpen növekvő tendenciát mutatott, visszaesést személy szerint nem tapasztaltam. Azt látom,hogy Székelyföld iránt folyamatos az érdeklődés, de fejlesztésre, újításra szükség volt és lesz mindig. Ma már egyre nagyobbak az elvárások a vendégek részéről is, és ennek mi eleget kell tegyünk a lehetőségeink szerint. Tény az is, hogy nagy a kínálat, és így nehezebb a dolgunk, de véleményem szerint nem kell aggódnunk, ha odafigyeléssel, odaadással tesszük a dolgunkat, és szolgáljuk vendégeink kényelmét. A kemény munka előbb vagy utóbb meghozza gyümölcsét.

- Miért fontos a hagyományápolás a turizmusban?
Személy szerint úgy gondolom, hogy nem fektetünk elég nagy hangsúlyt hagyományaink őrzésére, ápolására. A hagyományőrzés életünk része kellene legyen, ezt leginkább népviseletünk, népi mesterségeink elsajátítására való törekvésünk kellene tükrözze. Vendégeink érdeklődése hagyományaink, kúlturánk iránt örömmel, lelkesedéssel kellene eltöltsön minket, és kedvet, erőt adjon nekünk, hogy büszkék lehessünk nagyszüleinktől ránk hagyott népviseletünkre, népszokásainkra, és méltóan őrizzük a még megmaradt értékeinket.

- Mit szeretne nyújtani a turistáknak?
Elsősorban lehetőséget a pihenésre, olyan környezetet, amely nyugalmukat, biztonságukat szolgálja. Bevonni őket érdekes tevékenységekbe, mint amelyekre már volt példa nálam: kaszáltak a kertben, háziállatokat etettek, versenyeztek kukoricafejtésben is. Célom, hogy élményekbe gazdagon, elégedetten térjenek haza, és ne érezzék, hogy ittlétük alatt sorsukra hagytam Őket.
 
- Milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak Székelyszentléleken?
Székelyszentléleken nagyon jó kikapcsolódási lehetőség lehet a falu tájait körbejárni nyáron szekérrel túrázgatva, télen szánnal, de gyalogtúrákra is lehetőség van a közeli erdőkbe, tájakra, igény esetén kísérővel.  Érdemes megtekinteni a 650 éves római katolikus templomunkat is. Évszakhoz illő rendezvényeket is szerveznek a falu fiataljai, húsvéti színdarabos bált, Pünkösdkor ifjúsági bált, ekkor van a falu búcsúünnepe is. Ősszel részt lehet venni a hagyományos szüreti bálokon, mulatozásokon. A falu büszkélkedhet egy múzeumházzal is, ami a Nyikó mentén egyedülálló, és amelyet előszeretettel látogatnak vendégeink és a környékünkre érkező turistacsoportok is. A saját portámon pedig a kalandkedvelő vendégeimnek lehetőségük van sátrazásra, asztaliteniszre, néptáncosokat, népdalénekeseket is szoktam hívni vendégeim szórakoztatására. Sor került már könyvbemutatóra, híres festőművész munkáit tekinthették meg a vendégek, de rovásírásos ábc-t is tanulhattak az érdeklődők.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch