udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Hétvégi túrákra hív az EKE


Az Erdélyi Kárpát Egyesület 1891-ben alakult  Kolozsváron. Jelenleg 16 tagszervezettel működik. Az évek során sokirányú tevékenységet fejtett ki, amely felölelte Erdély természeti szépségeinek, kincseinek felkutatását, bemutatását, hasznosítását, az osztályok közösségeinek összekovácsolását és turista szellemben való nevelését.

Székelyudvarhelyen 1894-ben alakult meg az EKE.  Kovács Kendi Lehel elnöksége alatt működik jelenleg a szervezet. Őt kérdeztük a munkásságukról.

- Milyen célokkal működik az Erdélyi Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi osztálya?
Három fő célkitűzése van az osztálynak: természetjárás, természetvédelem és honismeret. Célunk a természetjárást, mint egészségmegőrző, mindenki számára anyagilag és fizikailag elérhető sporttevékenységet népszerűsíteni. Ezzel párhuzamosan igyekszünk minden lehetőséget kihasználva természet- és környezetvédő magatartást kialakítani a túráinkon, rendezvényeinken résztvevők soraiban. Honismereti előadások, túrák alkalmával próbáljuk megismertetni szűkebb és tágabb környezetünk természeti, épített, történelmi, művelődéstörténeti, néprajzi kincseit, értékeit. Nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúság nevelésére. Fontosnak tartjuk a közösségi szellem erősítését, az együvé tartozás eszméjének ápolását.

- Hány aktív tagja van az udvarhelyi osztálynak?
Jelenleg 80 tagdíjat fizető tagot tartunk számon. Ebből 35-40 ember aktív tag, akire bármikor számítani tudunk.

- Milyen tevékenységeket szoktak rendezni?
Minden hétvégén rendezünk legalább egy gyalogtúrát. Ezek 15-25 km-es túrák. Többnyire Udvarhelyszék hegy- és dombvidékét látogatjuk meg, gyakran ismerkedünk eddig még számunkra ismeretlen településekkel is. Szervezünk nehezebb túrákat is a távolabbi magas hegyekbe, ezeken a túrákon már edzettebb, tapasztaltabb túrázók vehetnek részt. Többnapos, sátorozással egybekötött magashegyi túránk is van évente. Előadásokat tartunk természetismeret, egészséges életmód, néprajz, művelődéstörténet terén, élménybeszámolókat expedí-ciókról, egzotikus tájakon tett utazásokról, magashegyi túrákról. Kiépítettük a Zetevára tanösvényt, most a Mária-út nemzetközi zarándokútvonal jelzéseit festjük, hiszen osztályunk vállalta fel az útvonal Udvarhelyszéken átvezető szakaszának elkészítését.
Évente két alkalommal szervezünk természetjáró versenyt Budvár Kupa néven Udvarhely és környéke kisiskolásai számára. Szeptember első szombatján tizedik alkalommal szervezzük meg a Hargita Teljesítménytúrát Kalibáskőn. Minden évben megünnepeljük az EKE születésnapját május 12-én (Idén lesz 121 éves az EKE!). Tagságunk által készített fotókból évente rendezünk fotókiállítást a Művelődési Házban.

- Mekkora az érdeklődés az EKE rendezvényei iránt?
Az érdeklődés nem túl nagy, de túráinkon mindig akad 2-3 nem EKE tag résztvevő is. Nagy a kisiskolások érdeklődése a természetjáró versenyek iránt. Több versenyünkön 200 feletti volt a résztvevő diákok száma, két alkalommal a 300-at is meghaladta. Teljesítménytúráinkon is egyre többen vesznek részt, legutóbb 119-en gyalogolták végig a 45, 25 és 10 km-es útvonalat.

- Idén mire számíthatnak a túrázni szeretők?
Idén osztályunk rendezi meg az országos EKE XXI. Vándortáborát. Ezt Majzos fürdő közelében rendezzük, Szentegyházától 2 km-re, a Hargita aljában július 31. és augusztus 5. között. Sátortábor lesz, három nap túrázás, szombaton vetélkedők, versenyek, tábortűz. Egész héten, minden este előadások, diavetítések teszik színesebbé a tábori életet. A túrák a Hargita hegység szinte minden fontosabb látnivalóját felkeresik. Lesznek könnyű, közepes és nehéz túrák is, mindenki erőnlétének megfelelőt választhat. Kerékpártúrák és honismereti autóbuszos túrák keretén belül Udvarhelyszék nevezetességeit lehet felkeresni. A fotósok számára külön fotótúrákat szervezünk. Lesz szekeres túra is Szelterszfürdő és Kirulyfürdő meglátogatására. A különlegességeket kedvelők péntek este éjszakai túrára indulhatnak. A tábor önellátó, mi biztosítjuk a sátorhelyet és a progra-mot, túravezetést. Aki nem akar sátorban aludni, annak panziókban tudunk szállást foglalni. A részvételi díj (90 lej személyenként) ellenében minden résztvevő megkapja az Udvarhelyszéki gyalogtúrák című kiadványunkat, tábori programot, Udvarhelyszék térképét, ingyenes és őrzött sátorozó helyet. A tábor területén alapélelmiszereket, italt lehet majd vásárolni, meleg ételt lehet rendelni. Sokévi tapasztalat alapján 1200-1300 résztvevőre számítunk. Ezek kb. fele EKE tag, a többiek nagyrészt külföldi, többnyire magyarországi turisták. Ezúttal is minden olvasót szeretettel meghívunk, jöjjön el Vándortáborunkba, nem fogja megbánni.                                                                     
Az év első felében túráink túlnyomó részét a Vándortábor idejére betervezett útvonalak lejárása teszi ki. De lesznek magashegyi túráink is, és néha városunk környékének kedvelt kirándulóhelyeit is felkeressük. Május 19.-én a Kerekerdőn rendezzük meg a Budvár Kupa tavaszi természetjáró versenyt. Pünkösdig a Mária-út festését is be szeretnénk fejezni. Mindezekre az alkalmakra, túrákra, munkatúrákra, versenyre bárki eljöhet, szívesen látjuk körünkben.
Aki velünk akar túrázni, annak csupán le kell mondania a hétvégi kényelmességekről. Korán kell felkelnie, gya-logolnia kell, hideg vízben mosakodni, stb. Legyen egy kényelmes bakancsa, amivel gond nélkül legyalogol 15-20 km-t, legyen optimista és jókedvű! A többi magától jön.
Túráinkra jelentkezni a honlapunkon (www.ueke.ro) megadott túravezetőnél lehet telefonon.
Minden szerdán székházunkban, II Rákóczi Ferenc utca 9. szám alatt megbeszélésre gyűlünk össze. Itt beszéljük meg a hétvégi túrákat. Ú
Szívesen látunk minden érdeklődőt, és várjuk, örömmel fogadjuk az új EKE tagokat!


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch