udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


„Nálunk érték a bizalom!“

Az Udvarhelyszéken működő Átalvető közvetlen értékesítési hálózat, egy márkanév, amely a paraszttársadalom felemelkedéséért jött létre, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés kezdeményezéseként. A program vezetőjét, Sinka Arnoldot kérdeztük.

- Miről szól az Átalvető program?
A vidéki termelők, gazdaságoknak a fellendítését célozza meg, és leginkább az itteni, helyi termékeknek a direkt értékesítését próbáltuk ezáltal felvállalni. Az elsődleges cél az, hogy a helybéliek vásárolják meg a helyi termelők minőségi áruját.

- Hogyan működik az Átalvető?

A www.atalveto.ro honlapra feliratkozott termelők itt kínálják termékeiket, és a regisztrált felhasználók megrendelhetik azokat. A megrendelt termékeket Székelyudvarhely központjához közeli helyen, a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt lehet átvenni hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken 12 és 14 óra között. A termékeket mindig az átvételtől számítva 24 órával előtte kell megrendelni. Az átvevő ponton a megrendelt terméket magától a termelőtől vehetjük át.

- Hogyan született a program ötlete?
A tapasztalatok alapján az utóbbi időben a mezőgazdaság tényleg hátrányba szorult. Elfelejtődtek azok a régi technológiák, amivel például a sajtot készítették őseink. De említhetném itt a lekvárfőzést, kenyérsütést és bármilyen más hagyományos tevékenységet. Ezekkel a régi mesterségekkel már egyre kevesebben foglalkoznak. Viszont bízunk benne és tudjuk, hogy vannak olyan fiatalok, akik újra belekezdenének ezekbe a tevékenységekbe, csak sok esetben már nincs ahonnan ezt a tudást elővenni. Ebben próbáltunk mi segíteni, és a témában képzéseket szervezni. Még a múlt évben elindítottunk egy termékfeldolgozó képzést (tejtermékek feldolgozása, gyümölcsfeldolgozás, gyógynövények termesztése), amely azt próbálta segíteni, hogy a vidéken élő gazdák megélhetéshez jussanak, és a régi tudást újból felelevenítsék. Szakemberek segítségével folyt az oktatás, amely által a régi tudást új technológiákkal ötvözve újra lehet használni. Ez a képzés is azt célozta, hogy a vidéki termelők a gazdasági megélhetési lehetőségeket ne felejtsék el, hanem foglalkozzanak vele. A képzés során a szaktudást próbáltuk kidomborítani, hogy a termelők olyan termékeket állítsanak elő, ami megfelel a fogyasztói elvárásoknak. A képzés után hoztuk létre az Átalvető honlapot, ahol a termelők értékesíteni tudják termékeiket.

- Volt-e már máshol hasonló kezdeményezés?
Marosvásárhelyen van a Webkamra kezdeményezés, ami hasonlóan működik, de az Átalvető saját ötetünk volt. A program kialakítása előtt felkerestük a vásárhelyieket is, akik segítettek, tapasztalataikat átadták.

- Hogyan kerülhetnek be a termelők a programba?
Aki árusít a honlapon keresztül, annak ajánlott elvégezni a Caritas által indított tanfolyamot, de hogyha ő rendelkezik egy bizonyos gazdasági területen szaktudással és tényleg olyan termékeket készít, ami megfelel az Átalvető program előírásainak, akkor nincs akadálya, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez.

- Kik a vásárolók?

Eleinte inkább ismerősök, barátok jelentkeztek, akik vásárlásaikkal támogatták ezt a kezdeményezést. De örömmel mondhatom, hogy egyre inkább bővül a vásárlóink köre. Most már lassan odajutottunk, hogy nem győznek eleget termelni a gazdák. Tapasztalataink szerint főleg a középkorúak vásárolnak az Átalvetőn. Ma már úgy szélesedett ki a vásárlói kőr, hogy a fogyasztók a hagyományosan előállított termékek tudatos megrendelőivé váltak.

- Érkeznek-e visszajelzések a vásárlóktól?

Az oldalon regisztrált vásárlók direkt kapcsolatba kerülnek velünk. Szoktunk véleményeket kérni a termékekről, a visszajelzések a vásárlók elégedettségét tükrözik.

- Milyen termékek kaphatóak jelenleg itt?
Lekvárok, sajtok, szörpök, méz, házi kenyér, házi laska, krumpli, az elkövetkezendőben pedig lesznek friss zöldségek és gyülömcsök is.

- Miért jó az Átalvetőn vásárolni?
Itt hazai, helyi terméket kap a vásárló, és nagyon természetközeli termékek ezek. Amikor vásárolunk, a pénzünkkel szavazunk, ha a helyi termékek mellett tesszük le a voksunkat, akkor jövőt is teremtünk. A program másik nagy előnye a direkt értékesítés. A vásárló találkozhat a gazdával, ha valami gond van a termékkel, akkor el tudja mondani neki, és az elégedettségét is meg tudja osztani vele. Én azt mondom, hogy egyszer mindenki kell vásároljon ahhoz, hogy ezt megtapasztalja. Ez egy közvetlen vásárlás, egy élmény. Összehasonlíthatatlan a
bevásárlóközpontokban történő szalagon való bevásárlás személytelen hangulatával.

- Tervezik-e a program továbbfejlesztését?
Mivel az Átalvető névre keresztelt székely márka termékei elég kelendőek, ezért az idén szeretnénk Csíkszereda és Gyergyószentmiklós környékén is elindítani a programot. Remélhetőleg ez év végéig sikerülni fog. Ottani termelőket keresünk, ottani termékeket és ottani vásárlókat.
Székelyudvarhelyen nyáron a turistáknak termékkóstolókat is akarunk szervezni, és egy gazdaszövetség létrehozásán is dolgozunk. A régió zöldségszükségletének egy részét akarjuk e kezdeményezés keretében megtermelni, partnerkapcsolataink révén értékesítési felületet biztosítani.
Havi vásárokat is fogunk szervezni az önkormányzattal közösen. Ide az átalvetősök mellett bárki jelentkezhet, aki hagyományos terméket állít elő.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch