udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Máréfalva, mint turisztikai célpont

Az idén nyitották meg Máréfalván azt a Turisztikai Információs Irodát, amely a térség turisztikai kínálatát hivatott bemutatni és népszerűsíteni. Az iroda a máréfalvi kultúrotthon és a polgármesteri hivatal épületének oldalszárnyában kapott helyet. Az épületben népies bútorokkal és hagyományos berendezéssel várják a turistákat és az érdeklődőket. Az iroda céljáról és működéséről Gábor Lajos irodavezetővel beszélgettünk.

- Mikor nyitotta meg kapuit Máréfalván a Turisztikai Információs Központ?
A máréfalvi turisztikai információs irodát a Máréfalvi Tanács nyertes pályázata nyomán, a FEADR alapú pályázat PNDR programjának 313 intézkedése alapján hozták létre 2011-ben. A működését 2012. áprilisában kezdte meg két állandó munkatárs segítségével. A projekt keretén belül három információs pult elhelyezésére is sor került Máréfalva, Fenyéd és Zetelaka községekben, ami részét képezi egy országos információs hálózatnak.
Az iroda, mint Turisztikai Információs Központ, Máréfalván túl felkarolja a teljes hegyaljai régiót: Fenyédet, Küküllőkeményfalvát, Zetelakát, Zeteváralját, Ivót, Libánt, Deságot, Sikasszót és Székelyvarságot.

-  Milyen céllal alakult az iroda?
Az iroda fő célja mindig naprakész információkkal szolgálni az érdeklődők, idelátogató turisták számára a környékbeli szálláslehetőségekről, szolgáltatásokról, helyi eseményekről, programlehetőségekről, látványosságokról. Kiépült (és folyamatosan bővül) egy információs adatbázis, ahol ezek az információk ugyancsak elérhetőek mind a világhálón, mind pedig a kihelyezett információs pultokon is.
A turisztikai központ feladatai közé tartozik az információszolgáltatáson túl a környék népszerűsítése, amelyet hasonló egységekkel történő kapcsolatok kiépítésével, különböző programok, események, rendezvények szervezésével, promóciós anyagok elkészítésével valósít meg. Továbbá, amennyiben igény van rá, az érdeklődőknek egy a Máréfalvát bemutató sétában is részük lehet, ahol az iroda munkatársai vezetésével a falubeli látványosságokat hosszan járva ismerkedhetnek meg a helyi kultúrával, hagyományokkal, kóstolhatnak bele az itteni hétköznapokba. Az iroda ezeknek a feladatoknak az elvégzését két munkatárs alkalmazásával igyekszik kielégíteni, így állandó jelleggel az érdeklődők rendelkezésére tudunk állni.

- Mennyire népszerű célpont Máréfalva a turizmus szempontjából?
A környék turizmus szempontjából tele van lehetőségekkel: gyönyörű tájaink, díszes, értékes székelykapuink, építészetünk, élő hagyományaink, történelmünk, kultúránk van. Van potenciál. A gond abban rejlik, hogy ezt nem tudjuk kiaknázni megfelelőképpen. Míg a környékre mindeddig az úgynevezett hazalátogató turizmus volt jellemző, napjainkra ez egyre inkább háttérbe szorul. Már nem jönnek, már csalogatni kell az utazókat, és ahhoz, hogy magunkhoz tudjuk csábítani, valami többet kell nyújtanunk, mint amit más turisztikai régiók tudnak.

- Hogyan lehetne jobban fellendíteni a helyi turizmust?
A helyi turizmus fellendítése a helyi vállalkozók, szolgáltatói egységek, turisztikai egyesületek összefogásával, együttműködésével valósítható meg. A turizmus helyi és regionális képviselői ezt felismerve útjára is indítottak már egy kezdeményezést, ami a tudományos berkekben desztináció-menedzsmentként ismert, és ami várhatóan fellendülést fog eredményezni a helyi turizmus világában. A máréfalvi iroda is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

- Honnan érkezenk a turisták és leginkább mire kíváncsiak itt?
A turisták zöme még mindig Magyarországról érkezik, bár ez egyre csökkenő tendenciát mutat. Egyre gyakoribb a romániai turisták megjelenése a környéken, de tértek már be brit vagy német fiatalok is irodánkba.
Tapasztalataink szerint a magyarországi turistákat leginkább a helyi nemzeti, kulturális értékek vonzzák környékünkre, míg a belföldiek pihenésre, a nyugatabbról érkezők pedig aktív kikapcsolódásra vágynak.

-  Mik a további tervek?
Máréfalván a turisták pihenési, kikapcsolódási lehetőségeit szeretnénk bővíteni, ezzel is hozzájárulva a tartózkodási idejük növekedéséhez. Ezért tervben van egy tanösvény megalkotása, ami lehetőséget biztosítana a biztonságos túrázásra, illetve a falu határában termő gyógynövények megismerésére.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch