udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Székely ház épült Sikaszóban

„A székely épület székelységét nem a tornác, nem a boronafal, nem a kopjafa és nem az óriási tetőzet teszi, hanem az a szellem, mely ezer esztendő alatt a székely népi építészetet kiformálta.”

Kós Károly szavaival indítom gondolataim, ugyanis amikor másfél évvel ezelőtt magyarországi megrendelőim megkerestek, hogy egy „ma élhető székely házat” szeretnének építeni és berendezni Sikaszóban, Kós Károly gondolatai vezéreltek. Lakberendezőként és bútorfestőként szívvel, lélekkel álltam rendelkezésükre, mert éreztem, hogy amit Ők „ma”, itt Székelyföldön akarnak megvalósítani, az nem mindennapi, de példaértekű. Legjobb tudásom szerint igyekeztem egy olyan otthon kialakítására, ami ideálisan megfelel két család részére, megfelel a mai kor igényeinek, ugyanakkor stílusában, szín és anyaghasználatában, magán hordozza a hagyományos berendezés stílusjegyeit, valamint tovább viszi azt a szellemet, mi szerint őseink építkeztek és éltek.

A hagyományos háromosztatú székely házak típusára lett kialakítva a ház belső térelosztása. A ház szíve, a középső helyiség, mely a két család által közösen használt „közösségi szféra” megteremtésére ideális. Itt található a nappali-étkező valamint konyha, közös mosdó, szauna. Ez a családi, baráti együttlétek színtere. A ház két oldalszárnya szolgál külön-külön a két család intimszférájaként. Egymástól elkülönülten itt találhatóak a szülői hálószobák, a gyerekszobák és mosdó helyiségek.

Az enteriőr tervezésekor vigyáztam arra, hogy a végső hatás ne keltsen múzeumi, tájházi hangulatot. A berendezés nem régiségkereskedők, bolhapiacok, bazárok árukészletével lett feltöltve, hanem valamennyi darab igényre szabottan, ma élő helyi kézművesek keze munkája. Több mint 30 kézművessel dolgoztam együtt, akik több esetben elismert népi mesterek, esetenként az őseiktől tanult családi mesterséget örökítik tovább.

A bútorok tekintetében, minden helyiségbe egyedi kézzel festett bútorok kerültek. A bútorok szerkezeti felépítése nagyban kötődik a 2-300 éves hagyománnyal bíró székely népi festett bútorok stílusához. Színválasztásuk részint a hagyományos; részint a megrendelői igények, a helyiségek használóinak elvárása függvényében lett kialakítva. Mintakincsük a hagyományos udvarhelyszéki or-namentikán alapszik, minden minta egyedi, személyre, darabra szabottan lett tervezve, megfestve.

A lakástextíliák helyiségenként a bútorzat színéhez, stílusához lettek tervezve. Az étkező-nappali és a hálószobák szőnyege természetes növényi alapanyagú festékekkel festett, kézzel szőtt „gyergyói festékes szőnyegek”, míg a gyerekszobákban szintén kézi szövésű bolyhos gyapot szőnyegek, az egyéb helyiségekben pedig rongyszőnyegek találhatóak. A függönyök lenvászonból készült, kézi horgolású csipkével díszítettek. A háló és gyerekszobákban a sötétítők szintén lenvászonból készültek, a helyiségek színvilágához illően egyedileg festettek. A gyapjúval töltött ágyneműk huzatai is lenvászonból varrt míves darabok. A konyhai textíliák, abroszok is kézi szövésűek, hagyományos szövésmintával készültek. A gyerekszobákban kenderből csomózott falvédők, a konyhában udvarhelyszéki „rózsás” és  „szarvasos” varrottasok képezik a berendezés részét.

Az étkező részben kapott helyet a csempekályha, mely a ház szívében található meleg forrása, ami bensőséges meleggel tölti be a ház közösségi szféráját. Csempeelemei kézzel készített remekművek egy hajdani „csíki” csempe reprodukciói.

A berendezés részét képezik olyan kerámia, csuhé, faragott, gyékény és vessző tárgyak, amik szintén hagyományos eljárással készültek és amik jól használhatóak, esetenként vidám színfoltját képezik az enteriőrnek.

Kézművesekül szívvel-lélekkel dolgoztunk a ház berendezésén, és úgy gondolom, sikerült olyan berendezési tárgyakat alkotnunk, amik tartalommal töltik meg a házat, és kisugárzásuk által igazi otthonná válik. Belépve ide önkéntelenül érzem azt, hogy simogatnám mindazt, ami a kezem ügyébe kerül, minden darab szeretni való. Úgy gondolom, hogy ezen berendezési tárgyak által sikerült olyan enteriőrt kialakítani, ami jól tükrözi, hogy ma is lehet hagyományos alapokra épülő, természetes alapanyagokból, ügyes kezek által készített tárgyakkal, jól használható, a mai kor igényeit is maximálisan kielégítő otthont teremteni.

Nem kis kihívás és élmény volt számomra, hogy ezt a munkát elvállalhattam és kivitelezhettem. Ajánlom figyelmébe mindenkinek, aki kötődést érez a székely népi kultúra iránt, aki szeretne természetes alapanyagokból, kézzel készített tárgyakkal berendezett otthonban, egészséges életteret, és életformát kialakítani Magának.

Bartos Tünde,
lakberendező, bútorfestő


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch