udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Faluturizmus Siklódon

Siklód egy új színfolt Székelyföld turizmusában. A csodálatos fekvésének és az elszigeteltségének kö-szönhetően ideális hely azoknak, akik pihenni szeretnének. A siklódi DávidVára Vendégváró tulajdonosával, Balázs Dáviddal beszélgettünk a helyi turizmusról.

- Mikortól fogadja vendégeit a DávidVára Vendégváró?

A ház 2010 tavaszán került lakható állapotba, de az év júniusában, mikor az első vendégek érkeztek, még mindig nagyon sok tennivaló volt körülötte. Talán szerencse is, hogy ők bejelentkeztek, mert ennek hatására kissé jobban csipkedtük magunkat, így a következő vendégek már nem értek annyira felkészületlenül.

- Mit nyújt a szálláshelyiség a vendégeknek? 

Mivel egy csűr lett átalakítva, elméletileg olyanra készíthettük a házat amilyenre akartuk, így egy régi típusú, háromosztatú parasztházat készítettünk belőle, aminek a padlása egy egylégterű tetőtérré lett kialakítva egy mosdóval, tíz fekvőhellyel. Az alsó rész egy konyha-ebédlő-nappaliból, egy duplaágyas hálóból, valamint egy fürdőszobából áll. Ha már parasztházat akartunk a berendezési tárgyaink is a múltat idézik, az egésznek kölcsönözve egy kis muzeális hangulatot. Az itt étkezőknek a feleségem főz, amennyire lehet a helyi gasztronómiai választékból.

- Mennyire népszerű célpont Siklód a turizmus szempontjából?

Pillanatnyilag Siklód még egy új színfoltnak számít a hazai turizmus palettáján. Most pár év munka után kezdünk felkerülni, nagyon sok honlapra, közösségi oldalra. Elég nagy energiát fektettünk mediatizálásba, mert, habár Szovátától tíz, Parajdtól csak nyolc kilométerre fekszik, a falu mondhatni ismeretlen a nagyközönség számára. A táji, környezeti adottságainak, valamint ennek a munkának a gyümölcseként a település egyre több látogatót vonz.

- Honnan érkeznek a turisták és leginkább mire kíváncsiak itt?

Voltak már vendégeink Magyarországról, Felvidékről, itthonról, sőt még bukaresti látogatónk is volt. A faluban megnézik a Kós Károly által tervezett templomot, valamint a hozzá tartozó, műemlékként számontartott, fa haranglábat, amit Tsikfalvi Tsók János épített 1784-ben és egyike Erdély legszebb haranglábainak. Aki Siklódra jön pihenni az általában a szépet, a csendet, a rusztikát keresi… A helység dombok közé való zártsága, és a környező településektől való meglehetős távolsága révén a falu megmaradt egy elvarázsolt világnak, ahol mintha megállt volna az idő pihenni. Az elszigeteltségnek köszönhetően a falu épített öröksége megmaradt olyannak, mint 100-120 évvel ezelőtt volt, még mindig egységes faluképet alkotva. A bakancsosoknak egész napos gyalogtúrákra, szekértúrákra van lehetőségük, a Siklódi-kő, a Fiastetői lelátó fél nap alatt laza tempóban is megjárható, a bátrabbak bevállalják gyalog a szovátai, parajdi strandot. Aki autózni szeretne annak a Küsmőd XIV. sz.-ban épült templomát, az énlakai rovásírásos templomot, a kőrispataki Szalmakalap Múzeumot ajánljuk. Akik még hosszabb autóutat bevállalnak, azoknak ott van keresztül-kasul székelyföld összes látványossága.

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Erdélybe?

Babits Mihály így fogalmazott: „Ó de áldott dolog: meg nem állni! utazni! íme, alig kiérve a kék faluból, egy dombtetőn ülök, gyönyörű délután és a táj nevet. Alattam folyt az Olt, az Olton túl a csillogó havasok: csupa szépség, tengere a szépségnek!” Egyszerűen szólva, itt a csodára éhes turista szeme nem győz betelni a látvánnyal, minden gyönyörűség után, ha egy kissé távolabbra néz egy következő szépségbe ütközik a tekintete.

- Tapasztalatai szerint miért vonzó a falusi környezet a turistáknak?

Szerintem felgyorsult világunkban egy idő után mindenkinek elege lesz a városi rohanásból, egy idő után mindenki vágyik a szépre, vágyik a csendre. Ezért ha akár csak egy hétvégére is, egyre többen igyekeznek elszakadni a szürke hétköznapok monoton autózúgásából. A városokba tömörített lakósság nagy százalékának még vannak emlékképei egy-egy meghitt falusi estéről, ahol még nem a televízióé volt a főszerep. Sokan ezt a meghittséget keresik nálunk.

- Milyen irányba halad régiónk turizmusa?

Az utóbbi négy év infrastrukturális fejlesztéseit tekintve Udvarhelyszék turizmusa, a válság ellenére, szerintem fellendülőben van. A vendéglátók, egyre magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtanak, egyre színvonalasabbak, sokszínűbbek a programok, és mindez viszonylag mindenféle pénztárcának elérhető áron.

DávidVára vendégváró


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch