udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Szalmakalapban Kőrispatakon

Kőrispatakon több mint tíz éve várja vendégeit a Szalmakalap Múzeum, amely egyedi az egész világon. A múzeum alapítójával, Szőcs Lajossal beszélgettünk.

- Mikor jött létre a múzeum? Milyen céllal?

A kőrispataki Szalmakalap Múzeum 2001. július 21-én nyílt meg, és mint országunk egyetlen Szalmakalap Múzeuma ünnepélyes keretek között lett felavatva. Létrejöttének célja, hogy megőrizze és ápolja településünk 170 éves szalmafonó-, szalmakalap készítő múltját, valamint segítse a mai szalmát fonó és kalapokat készítő családokat. Székelyföld tálentumai közül Kőrispatak a szalma tálentumát kapta a Jó Istentől, őseink felfedezték, hogy amit a jó Teremtő alkotott, minden jó, még egy utolsó szalmaszál is. Sokan azt hitték és még ma is hiszik, hogy a szalma csak disznó perzselésre, vagy szalmazsák megtöltésére jó, ez is igaz, erre is jó, de a múzeum létrejöttének az is volt a célja, hogy bebizonyítsa, hogy nem csak erre jó a szalma, hanem sok más jóra pl. soksok szalmakalapra.

- Milyen különlegességekkel várják a látogatókat?

Vendégeink a múzeum látogatása során, megismerkedhetnek az ország összes szalmakalap-típusával, a kalapok történeteivel, melyből láthatjuk, hogy a szalmakalapnak milyen nagy kultúrája volt itt Székelyföldön. A kalapokból láthatjuk, hogy hová valósi a kalap viselője, a díszítéséből következtethetünk a nemzetiségére, a le-, illetve feltűrésből tudhatjuk, hogy milyen korosztályt képvisel a viselő, hány év körüli, valamint a szalmakalap karima nagyságából láthatjuk, hogy milyen gazdag volt a gazda, mennyi földbirtoka volt (ahány rend fonat volt a karimáján, annyi hold földje volt a gazdájának). Továbbá a múzeumban bemutatjuk a szalmakalap-készítés folyamatát, a varrógépeket, a mángorlót és a szalmakalapprést. Szintén itt látható a két méteres rekord szalmakalap is, amely településünk és országunk egyik dicsősége. A rekord kalap 12,5 nap alatt készült el, 500 méter fonatból, 1799 cérnából, kb. 22.555 szalmaszálból, és 2,65 kg. A látogatóknak lehetőségük van a rekord kalap alatt fotót is készíteni, és a közmondás szerint „kalap alatt sok mindent elintézni” pl. gyűrűhúzás, csók stb. A múzeum további érdekessége egy üzenő szalmakalap, melyből a látogató a kirándulása során üzenetet húzhat a Biblia igéiből, amely által hitet, reményt, szeretetet, erőt, lelki  békét, és bölcs tanácsokat kaphat. Ugyancsak itt, a múzeum udvarán a látogató megcsodálhat egy természet által faragott kőgyűjteményt is, köztük pl. A Lenin sapkáját, meg a beszélő követ (a nemzet kövét, kis és nagy Magyarország kőtérképeit). Szintén a múzeum udvarán található egy tábla gyűjtemény is, az eddig idejárt látogató csoportok emléktáblái.  

- Mekkora a múzeum látogatottsága?

Látogatottságunk változó, inkább nyári időszakban van több látogató, volt esztendő, amikor kb. 15.000 látogató is megfordult nálunk. 

- Honnan érkeznek a látogatók?

Belföldről, Magyarországról, Európa különböző országaiból és a nagy világból, pl. USA-ból, Ausztráliából, Afrikából és Kínából is jöttek hozzánk.

- Évente tartanak Szalmakalap fesztivált. Miből áll a rendezvény? Idén sor kerül-e  rá?

A  Szalmakalap Fesztivált évente július harmadik hétvégéjén tartjuk, mivel 2001-ben ekkor avatták fel a múzeumot. A fesztiválon lehetősége van mindenkinek megnézni és kipróbálni a gyakorlati szalmafonást és kalap-készítést. Ezen a fesztiválon van egy helyen és egy időben a legtöbb szalmakalapos vendég, akik szeretettel és örömmel kalapos jó napot köszönnek egymásnak. Idén is várunk mindenkit július 19-21. között. Akinek nem lesz szalmakalapja, itt megvásárolhatja. Az  idei  fesztiválra szalmafonó kézműves tevékenységgel, kultúrális műsorokkal, fözőversennyel és vetélkedőkkel (kötélhúzás, sörivó verseny stb.) készülünk.

- Mikor lehet megnézni a múzeumot? 

A múzeum minden nap látogatható 9 - 19 óráig, ha mégis zárva lenne, akkor a központi Kalapos Kocsmában kell érdeklődni, és küldenek egy tárlatvezetőt. A látogatás díjmentes, de önkéntes adományokat a múzeum fenntartására és fejlesztésére szeretettel elfogadunk. A csoportok előre bejelentés alapján igényelhetnek falusi jellegű ebédet is, ahol helyi ízeket kóstolhatnak Magdi néni konyhájában (www.fogado.ro). Hintózási lehetőség is van, illetve lehet túrázni az esztenához, valamint a helyi vadasparkhoz vaddisznólesre. Látogatóinknak lehetőségük van emléktárgyakat is vásárolni a falubeliek kis szalmás emlék boltjában.

www.szalmakalapmuzeum.ro

 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch