udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Hagyományos mesterségeivel vár Korond

Korond Székelyföld egyik turisztikai kuriózuma, ahová minden Erdélybe látogató turista betér nézelődni, vásárolni. A helyi turizmussal kapcsolatos kérdéseinkre Bertalan Mária, a Nárcisz Panzió vezetője válaszolt.

- Milyen szolgáltatásokkal várja vendégeit?

A Nárcisz Panzió Korond község alszegi részében, a főút mentén, de a forgalom zajától távolabb eső részen található, a ROMPETROL benzinkúttal szembeni utcában. A vendégház környezete szépen rendezett, a szobák ízlésesen berendezettek, festői kilátással. A vendégek rendelkezésére 4 db szoba áll (2 db kétágyas, 2 db három ágyas, 2 fürdőszoba tusolóval és egy ebédlő, ahol 10 személy tud étkezni). Tágas kerttel, udvarral, sátorozó hellyel, kerti hintával és flekkensütővel, bográcsozási lehetőséggel rendelkezünk. Vendégeinket finom áfonyapálinkával és fánkkal várjuk.

- Ön szerint mi vonzza a turistákat Erdélybe?

Erdély Románia egyik turisták által leglátogatottabb régiója, köszönhetően a rengeteg középkori épületnek, templomnak, műemlékeknek és a természeti szépségeknek. A magyar állampolgárok évente több mint egymillió alkalommal keresik fel, viszont ennél jóval kisebb azoknak az aránya, akik turistaként jönnek a régióba. Nagyon nagy a nyugat-európai turisták száma is. Megemlíteném még a székelyek vendégszeretetét, ami egyáltalán nem mellékes, hiszen nagy szeretettel várjuk és fogadjuk határon innen és határon túli vendégeinket.

- Miért vonzó a falusi környezet a turistáknak?

A nagyváros zajából kimenekülő turista, vendég örül, hogy nyugodtabb, csendesebb, festőibb környéken töltheti szabadnapjait. Nem utolsó sorban a tiszta levegő, a tiszta forrásvíz, ásványvíz és a zöld övezet miatt is szeretnek itt nyaralni az emberek. Megismerkedhetnek a falusi élettel, a gyerekek pedig a háziállatokkal és a hagyományos falusi szokásokkal. Az idelátogatók nagy lelkesedéssel vesznek részt a szervezett túrákon is. 

- Mennyire népszerű célpont Korond a székelyföldi turizmus szempontjából?

Székelyföld egyik legnagyobb és legéletképesebb székely faluja Korond, a kerámiájáról, fazekasmestereiről, taplófeldolgozóiról és vállalkozó szellemű lakóiról híres falu. A település főutcája egy állandó jellegű kirakodóvásár, ahol a helyi és környékbeli fazekasok kerámiáin kívül a vesszőből készült termékeket, a helyi és környékbeli fafaragók munkáit és Székelyföld más kézműipari termékeit árulják. Az idelátogatók ezeket mind megnézhetik a kirakodó vásár során, hiszen gyakorlatilag a legtöbb ház és üzlet „élő műhely”, amely minden nap várja látogatóit, a vásárlókat és a kíváncsiskodókat is. Az ide látogató vendégeket érdeklik ezek a dolgok és meg is nézik, ki is próbálhatják. Ez általában nagy élményt nyújt számukra. A népművészet gazdag világa, amit Korond nyújt a turizmus számára, vonzó a hazai és külföldi vendégek számára egyaránt. 

- Honnan érkeznek a turisták és leginkább mire kíváncsiak itt?

Kíváncsiság? Számtalan dologra lehetnek kíváncsiak a turisták. Amint az előbb említettem kifürkészhetik a népművészet gazdag világának minden ága bogát. Az élő műhelyek kipróbálása, a tapló feldolgozásának megtapasztalása, megtekintése nagyon érdekli a turistákat. A környékbeli szép helyek iránt is nagy érdeklődéssel vannak. (Általában a Firtos  és Tartod hegyekre szoktak kirándulni.)

- Milyen más kikapcsolódási lehetőségek vannak Korondon?

A turisták kikapcsolódásként ellátogathatnak borvízforrásainkhoz, a falu múzeumba, megnézhetik a katolikus és az unitárius templomainkat, a  Knop Vencel Aragonit (székely drágakőként ismert) múzeumot is meg lehet látogatni (a falu végén található Szováta irányában). De elsétálhatnak a legendás Likaskőhöz és a Csiga-dombhoz is (hideg sósvizű forráslerakódás). Különlegességnek számít, hogy a Csiga-dombon szépen sávozott, néha türkiz, néha tarka aragonit jelenleg is zajló lerakódását tekinthetik meg a látogatók. Nem utolsó sorban részt vehetnek szekerező túrán is a környező szórványfalvakba (Pálpataka, Fenyőkút), ahol bepillanthatnak a tanyai életbe. A szekerezés során beszívhatják friss levegőnket, ihatnak a váltakozó borvízforrásokból, megcsodálhatják erdőinket, hegyi patakjainkat. Ezek mellett részt vehetnek a Korondi Sétán is, ahol a vendégeink kényelmes lovasszekéren járják be az útvonalat. A Séta négy féle kézműves műhelybe viszi el a látogatókat (fazekas, taplófeldolgozó, fafaragó, takács). A sétába beletartozik a tájház és a természetvédelmi kiállítás látogatása is. Mindezeket idegenvezető kíséretében teszik meg a vendégeink a KORPA (Korond-Parajd térség Természetvédelmi Gondnoksága) jóvoltából.

- Miért fontos a hagyományápolás a turizmusban?

A hagyományápolás fontos szerepe a turizmusnak, hiszen célunk is, hogy vendégeink betekintést nyerhessenek szokásainkba, kultúránkba és megismerjék azt. Nagyon ízlenek nekik a  hagyományos ételeink is és jó ízűen fogyasztják azokat. Bízunk benne, hogy a székelyek, korondiak vendégfogadása az egész világról sok-sok turistát vonz ezentúl is vidékünkre. Hisszük, hogy akik itt megismerik és megismerték kultúránkat, hagyományainkat, belekóstoltak vendégszeretetünkbe, jó hírünket keltik majd, és a kinyújtott baráti kezek egymásra találnak.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch