udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Fellendülőben a Homoródmenti turizmus

Tavaly nyitotta meg kapuit Kápolnásfaluban a Homoródmente Turisztikai Információs Központja. Kérdéseinkre Both Eszter, a Homoródmente Kulturális Egyesület elnöke válaszolt.

- Mikor és milyen céllal nyitotta meg kapuit Kápolnásfaluban a Turisztikai Információs Központ?

A Kápolnásfaluban található Homoródmente Turisztikai Információs Központját 2013. júliusában nyitottuk meg. Az alapgondolat 2009-ben fogalmazódott meg. A Homoródmente Kulturális Egyesület tagjaival kerestük már annak a lehetőségét, hogy hogyan is tudnánk népszerűsíteni térségünk kulturális értékeit, természeti, építészeti örökségeit. Egy turisztikai központ felépítése erre jó megoldásnak tűnt. Sokaknak kissé furcsának tűnhet, hogy a kultúra népszerűsítése céljából jött létre egy turisztikai központ, nekem azonban meggyőződésem, hogy a turizmus és a kultúra nem összeegyeztethetetlen terület, sőt, nagyon jól kiegészítik egymást. Visszakanyarodva az előzményekhez, 2009-ben találtunk egy EU-s pályázati kiírást, amelybe beleillet az elképzelésünk, ezért megpályáztuk. Több Homoródmenti település önkormányzatát megkerestük, végül Kápolnásfalu vezetőségében sikerült igazi partnerre találni. Ez az együttműködés mind a mai napig kiválóan működik. 2010-ben nyilvánították nyertesnek a pályázatunkat, így a szerződés aláírása után jöhetett a gyakorlati megvalósítás. A 120 négyzetméteres épületben két irodahelyiség van, illetve egy kiállítótér, amelyben a környék kézműves termékeit lehet megtekinteni. Bár az iroda a Nagy-Homoródmente kapujaként is emlegetett Kápolnásfaluban kapott helyet, a térséghez tartozó valamennyi település turizmusát, kultúrájának népszerűsítését szeretné összefogni. Az információnyújtáson túl a másik fő célkitűzésünk a programszervezés. Olyan programokra fektetjük a hangsúlyt, amely a térség hagyományaira épít, ugyanakkor a ma emberének is elegendő élményt nyújt.

- Milyen szolgáltatásokkal várják a turistákat?

Az iroda elsődleges szolgáltatása az információnyújtás. A hozzánk betérő turisták naprakész, aktuális információkat kapnak a Homoródmentén található szállásokról, programlehetőségekről és egyéb szolgáltatásokról. E mellett ingyenes kiadványokkal, szórólapokkal, térképekkel várjuk a látogatókat, a helyi termékeknek kialakított helységben pedig ajándék beszerzésére is lehetőség nyílik. A központ másik fontos küldetése, hogy a homoródmenti közösségi életet összefogja. Ezt elsősorban egy központi adatbázissal igyekszünk megvalósítani, amelyben a települések szállásadóinak összeírásán túl, helyi kézművesek, építészeti, kulturális tevékenységek feltérképezését vállaltuk fel. Ezáltal igyekszünk idővel egy olyan rendszert kiépíteni, ahol a települések egymást erősítve a turizmus szerves részei legyenek. Az irodánk épületében található állandó élelmiszeripari és kézműves kiállítás is a helyi termelők portékáinak meg-ismertetését, népszerűsítését szolgálja.

- Mennyire népszerű célpont a Homoródmente a turizmus szempontjából?

Homoródmente, habár rendkívül gazdag turisztikai potenciállal bír, egy-két nagyobb település kivételével kiesik abból a fő turisztikai desztináció-tengelyből, amely Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Székelyudvarhely-Csíkszereda (Csíksomolyó) mentén halad. Ezt próbáljuk ellensúlyozni, és felhívjuk a turisták figyelmét erre a vidékre, mely természeti, építészeti örökségben bővelkedik, egyedülálló népi kultúrával rendelkezik. Gondoljunk pl. a szentegyházi Angyal Betlehemre, mely felkerült az UNESCO Világörökség listájára is.

- Hogyan lehetne fellendíteni a helyi turizmust?

Meg kell találnunk azt a pontot, ami vonzóvá teszi a tu-risták számára Homoródmentét. Ebben jól lehet alapozni a természeti kulturális értékekre, építészeti örökségekre, itt gondolok a Nagy-Homoród térségére, az ottani falvakban található építészeti örökség egyedülálló. E-zekre az értékekre kirándulásokat, programokat lehet kiépíteni. De lehet alapozni a csendre is. Bármilyen meglepő, volt már olyan megkeresésünk, amikor azt mondta az idelátogató, hogy csak arra vágyik, hogy elvonulhasson a világ zajától. Egy hasonló igényre a homoródmenti kis falvaknál jobbat el sem tudok képzelni, átszövi őket a nyugalom, a csend, és sok jóindulatú ember lakja. Ha a téli turizmust nézzük, számos sípálya van a környéken, szánozási, szánkózási lehetőség. Nagy hangsúlyt fektetünk a helyiekkel való személyes találkozásokra is, ezáltal nagyon sok információt gyűjtünk. A személyes találkozásoknak olyan konkrét „gyümölcsei” is vannak, amelyek már a tervezett programjainkban szerepelnek.

- Melyek az iroda további tervei?

Az iroda lehetőséget nyújt a személyes találkozásokra, információcserére úgy az idelátogató turisták, mint a helyi szervezetek, szolgáltatók számára. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően (főút mellett) a turisztikai programjaink, szervezett kulturális eseményeink kiindulópontjává, sőt központjává szeretnénk tenni. Természetesen minden olyan kezdeményezést szívesen fogadunk, ami a Homoródmente turisztikai „vérkeringését” még jobban felpezsdíti, hisz ez a térség olyan kulturális, szellemi, tárgyi örökséggel rendelkezik, amire érdemes a nagyvilágnak odafigyelni. Internetes elérhetőségeink, mint a weboldalunk: www.homorodinfo.ro, vagy a facebook-os alkalmazásunk mind azt a célt szolgálják, hogy azok a tervek, amiket megvalósítani akarunk, minél szélesebb körben elterjedjenek, illetve az a közvetítő szerep, amit áthidalunk a már létező homoródmenti turisztikai egységek, vállalkozások, kezdeményezések, és az ezek után érdeklődők között, azok egymásra találjanak.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch