udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


A székelyudvarhelyi Tourinfo iroda várja az érdeklődőket

A székelyudvarhelyi Tourinfo iroda széleskörű információval látja el a városunkba érkező turistákat, ezáltal segítve a helyi turizmus fejlődését. Kérdéseinkre Bálint Júlia, irodavezető válaszolt.

- Mióta működik Székelyudvarhelyen a Tourinfo iroda? Mivel foglalkozik?
A székelyudvarhelyi Tourinfo iroda a Polgármesteri Hivatal nyertes PHARE pályázatának köszönhetően már 2000. februárjától fejti ki tevékenységét városunkban, elsőként Romániában. 2012 óta irodánk székhelye a Bethlen Gábor utca 43. szám alatt található. 2013 májusától Székelyudvarhely központjában, az Emlékezés Parkjában megtalálható egy információs pont, ahonnan nemcsak a városunkba látogató vendégeknek sikerül hasznos információt nyújtani, hanem a székelyudvarhelyieknek is tudunk segíteni különböző, utazásokkal kapcsola-tos információkkal.

- Milyen szolgáltatásokkal várják a turistákat? 
Minden kérdésre igyekszünk a legmegfelelőbb választ  megadni, hogy az érdeklődő elégedetten távozzon. Aki helyismerettel nem rendelkezik, annak elsősorban térképre van szüksége, amiből a történelmi városrész bemutatását kapja meg, ugyanakkor Udvarhelyszéket is megismerheti. Természetesen ajánlani tudjuk a látnivalókat, valamint programokat a szabadidő eltöltésére, akár bekapcsolódhat a hagyományok felelevenítésébe is. Éves eseménynaptárt tudunk a kezükbe adni, ami városunk és környékének évente ismétlődő rendezvényeit foglalja össze. Ennél sokkal több eseményt találnak  honlapunkon, a www.tourinfo.ro oldalon, ahol naprakészen vannak felsorolva az események egész évre. Az utazásszervezőknek ez egy hasznos segítség is, de ugyanakkor bárkinek aki a térségünkbe szeretne ellátogatni. Előre is tájékozódhatnak, hogy milyen rendezvények, események zajlanak látogatásuknak ideje alatt. Segítségünkkel a megfelelő időpontra tudják megszervezni az általuk tervezett utat, hisz már erre is volt példa az előző évben.

- Tapasztalataik szerint mennyire népszerű célpont Udvarhelyszék a turizmus szempontjából?
Mindannyian tudjuk, hogy Székelyudvarhely inkább tranzit városnak számít. Ezért annak érdekében, hogy hosszabb ideig tartsuk itt a vendégeket, megpróbálunk olyan programokat ajánlani, amit csak itt kap meg a turista, és emiatt arra késztessük, hogy tovább időzzön  városunkban és  térségünkben. 

- Honnan érkeznek a turisták, és leginkább mire kíváncsiak itt? 
A Székelyudvarhelyre látogató turisták többsége még mindig Magyarországról érkezik, de növekvő tendenciát mutat az ide utazó román turisták száma. Tavaly városunkba látogattak német, francia, ausztrál, svéd, olasz nemzetiségű turisták is. Általában a főszezonban a társas kirándulások a népszerűbbek, autóbusszokkal érkeznek a csoportok. De egyéni szervezéssel családok, illetve baráti tarsaságok is érkeznek vidékünkre. Általában a történelmi városrészre kiváncsiak, a múzeumot, a templomainkat szeretnék látni, viszont többször kértek abban is segítséget, hogy hagyományos ízeinket kóstolhassák meg.

- Hogyan lehetne jobban fellendíteni a helyi turizmust? 
Nehéz kérdés, hiszen ahhoz, hogy gátat szabjunk a tranzit turizmusnak, Székelyudvarhelyt turisztikai célponttá kell alakítani, aminek folyamata elindulni látszik. A turizmust napjaink egyik legfejlődőbb iparágaként em-legetik. A turizmus fellendítése nem csak a szállásadók, a vendéglátók, a turizmusban érdekelt jogi- és fizikai személyek érdeke, hanem az egész városé, hiszen a turizmus hozzájárul a természet és a kulturális örökség megvédéséhez, az emberek közeledéséhez. A közbiztonság növelése, a szolgáltatások szintentartása, a látványosságok restaurálása, a szabadidős programok számának növelése mind hozzájárul a turizmus fejlődéséhez. Idén már részt vettünk négy nagy turisztikai vásáron, melynek célja az volt, hogy idecsalogassuk az érdeklődőket.

- Milyen lehetőségeket biztosít a turistáknak a Tourinfo iroda Darabont Tallér programja?
A Darabont Tallér program kedvezményes vásárlási le-hetőséget biztosít a Székelyudvarhelyre látogató turisták számára. A Tallér tulajdonosai Székelyudvarhelyen kedvezményesen vehetnek igénybe bizonyos - főként turisztikai - szolgáltatásokat. Olyan cégek szolgáltatásairól van szó, amelyek bekapcsolódtak a Tallér-programba: szálláshelyek, éttermek, vendéglők, bárok, cukrászdák, wellness központok mellett a múzeumok, színház, népművészeti- és ajándéktárgyakat árusító üzletek, élelmiszer-, cipő- és ruhaüzletek is részesei a programnak. A Darabont Tallérral történő vásárlás a vendégnek kijáró figyelmet, a kivételezettség érzését, a megbecsült vendég kiemelt helyzetét erősíti azzal a sajátos élménnyel, hogy az ár egy részét a 17. századi tallérral egyenlíti ki, mintha időutazáson venne részt.

- Melyek a további tervek?
 Terveink közt szerepel,  hogy idén is május 1. és október 1. között nyitva tartjuk az Emlékezés parkjában levő információs pontot, ahol a 4 nyelvű kiadványunkkal, éves eseménynaptárunkkal, térképekkel és friss információkkal várjuk a turistákat. Továbbra is szívügyünknek érezzük, hogy részt vegyünk nemzetközi kiállításokon, ahol méltóképpen tudjuk képviselni városunkat. 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch