udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


A búvárkodás népszerűsége növekszik Székelyudvarhelyen


Székelyföldön még kicsit távolinak tűnik a búvárkodás sportága, de aki érdeklődik iránta, annak egyre több lehetősége adódik kipróbálni és hobbyként gyakorolni is azt. Szaniszló Csabát kérdeztük, a székelyudvarhelyi Dive Adventures Egyesület alapítóját és a Hargita megyei hegyimentő szolgálat búvárszakosztályának vezetőjét a búvárkodásról és annak udvarhelyi helyzetéről.

- Mikor és hol találkoztál először a búvárkodással?
A snorekelezés kezdeti élménye visszanyúlik egészen a gyerekkoromig, még a Zetelaki gát építésének idejéig. Akkoriban 2-3 méter mélyre merültem, ahol már éreztem, hogy a fülem kezd fájni. Akkor még nem tudtam mit kell tenni, de ma már tudom, hogy ilyen esteben kiegyenlítéseket kell végezni, hogy mélyebbre tudjunk merülni. A légzőkészülékes búvárkodást 2010-ben kezdtem Egyiptomban, itt döntöttem úgy, hogy búvárkodni szeretnék. Ez olyan hatással volt rám, hogy éreztem ezt a dolgot folytatni, fejleszteni kell. Azóta tudom, hogy a  búvárkodásnak több fajtája létezik, mint például a snorekelezés valamint a légzőkészülékes búvárkodás.

- Miért döntöttél úgy, hogy búvároktatásba kezdesz  Székelyföldön?
Az ötlet onnan jött, hogy Székelyudvarhelynek nem volt búvár mentőcsapata. Ahhoz, hogy egy  ilyen mentőcsapatot létre tudjak hozni, oktató kellett legyek, így addig képeztem magam, amíg oktatóvá váltam. Ezt követően, 2012-ben megalakult  Hargita Megye Tanácsa Hegyi-mentő Közszolgálatán belül  a Búvár szakosztály és ugyanekkor létrehoztam a Dive Adventures Egyesületet is. Az egyesület célja elsősorban a búvároktatás, ami által próbálom terjeszteni és megmutatni a búvárkodás szépségeit. Van már pár tanítványom, akik egyben egyesületi tagok is. Igyekszem összefogni őket azáltal, hogy évente egy szafarit vagy túrát szervezek, így jobban összeszokik a csapat. Ezek a kirándulások többek közt arra is alkalmat adnak, hogy akik elvégezték a tanfolyamot, élvezhessék az eredményt. 

- Hová szervezitek ezeket a szafarikat, búvártúrákat?
Főként külföldre, úgy mint Korfura, Görögországba, Horvátországba és  Egyiptomba. Ez utóbbi esetében inkább szafarizni szoktunk, ami azt jelenti, hogy egy hétig hajózunk anélkül, hogy kikötnénk. Egy ilyen szafari alkalmával akár 21-szer is lemerülünk, ami gyönyörű és felejthetetlen élményt nyújt.

- Miért külföld? A helyi vizek nem alkalmasak?
A helyi vizeken kötelezőek az engedélyek a vízügytől. Ezzel szemben külföldön ellenőrzés alatt megengedett a búvárkodás, csupán bizonyos bázisokra kell bejelentkezni.

- Az oktatás mellett milyen más tevékenységei vannak a Dive Adventures Egyesületetnek?
A búvároktatás mellett foglalkozunk víz alatti fényképezéssel és filmezéssel, vízi mentéssel és kereséssel, szafarik szervezésével.

- Mi az, ami miatt érdemes kipróbálni a búvárkodást?
A víz alatti világ egészen más mint a szárazföldi. A vízben való lebegés egy teljesen új élményt nyújt, egy ismeretlen világot fedezhetünk fel a búvárkodás során.  Ha vízparti helyekre látogatunk, szerintem érdemes megismerni a vízi világot is.

- Kinek ajánlod ezt a sportágat? Mennyire költséges?
Mindenkinek aki  extrémsportokra és  búvárkodásra kicsit is nyitott. A gyerekek akár már 8 éves kortól elkezdhetnek tanulni, felső korhatár nincs. Bárki próbálkozhat, aki nem krónikus beteg. Ellentétben a közhiedelemmel, a költségek nem elérhetetlenül magasak. A szükséges kiadásokat arányaiban körülbelül a sízéssel járó kiadásokhoz tudnám hasonlítani.

- Székelyudvarhelyen hol próbálhatják ki az érdeklődők a búvárkodást?
Kezdetben midenképp csak medencében. Ez egyrészt azért van, mert sokkal biztonságosabb mint a nyílt víz, másrészt a látási feltételek is jóval kedvezőbbek.  A nyílt vízen könyebben bepánikolhatnak az emberek, többek közt a rossz látási viszonyok és a mélység miatt.

- Milyen további terveid vannak a búvárkodást illetően?
Szeretném megismertetni és terjeszteni a búvárkodás élményét helyi körökben is. Ez elég nehéz a székely emberek esetében, de igyekszem minden alkalmat és módszert megragadni, hogy sikerüljön. Jelen vagyunk a facebookon  Székelyudvarhely-Búvár-oktatás néven, továbbá saját weboldala is van az egyesületnek: www.diveadventures.ro. Ezeket azért hoztuk létre, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a sportágat, és akár kezdeti kedvcsinálóként is szolgálhatnak.Továbbá növelni szeretném a Dive Adventures Egyesület tagjainak számát, melynek bárki tagja lehet, aki rendelkezik búvárigazolvánnyal. Ilyen igazolványt akár az általunk szervezett tanfolyamok alkalmával is meg lehet szerezni.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch