udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Hargitafürdő mint megújuló üdülőhely

Tófalvi Éva neve egész Erdélyben ismerősen cseng, hiszen büszkén képviselte hazánkat a különböző síversenyeken, és mára már olimpiai sízőként is emlegethetjük őt. A hargitafürdői őslakos büszke a hazájára, és a helyi turizmusban is tevékenykedik. Vele bezsélgetett munkatársunk, Melkuhn Andrea Gizella.

- Mennyire határoz meg egy embert az, hogy a hegyek közelében nő fel?
Azt nem tudom, hogy milyen Alföldön élni, de szerintem a hegyi embernek a telek tényleg nagyon nehezek, és ez már karakterileg is befolyásolja az embert, hogy olyan jó "favágó" legyen.

- Milyen érzés romániai magyarként Románia zaszlóvivője lenni egy olimpián? 
Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor készen van a torta, és nem egy cseresznyét tesznek föl rá, hanem hármat kb. Fantasztikus érzés volt. Sokan nem tudják, hogy már 2002-ben is én vittem a zászlót Salt Lake-ben, utána Vancouverben, és idén Szocsiban.  

- Milyen edzési lehetőségek vannak egy biatlonistának Hargitafürdőn?
Nagyon jók a sípályáink, van görsípályánk, biatlonpályánk, lőterünk. Sportolóként a legfontosabb a tiszta, friss levegő. A fenyőink még megvannak, még nem vágták ki őket. Mindenképpen a magaslati levegő nagyon fontos. Azonkívül ott vannak a mofetták is, nemrég újították fel őket. Mindenkinek ajánlatos ellátogatni ide, hiszen unatkozni senki nem fog.

- Hogyan zajlik a felkészülés egy versenyre?
Lassan közeledünk a szezonhoz, ilyenkor délelőttönként két és fél órát szaladással és gőrsível töltünk (gőrsí: kétkerekű és 50 cm hosszú, szerk. megjegyzés), lövünk vagy biciklizünk, délután pedig kb. másfél óra ugyanígy telik. Sokat kell edzeni. Hargitafürdőn van gőrsí aszfaltpályánk is, tehát is megfelelő a környezet ahhoz, hogy fel lehessen készülni egy versenyre. Tavasszal hosszabbak az edzések, többet dolgozunk az alapozással.  Ősztől térünk át a síre, az úgymond rövedebb, de erősebb edzésekre.

- Miért éppen Hargitafürdőre menjenek a turisták, sportolók?
Ha télen nagy hó van, akkor gyönyörű a táj, szánkózni, sétálni lehet nagyokat. Ugyanez persze a nyárra is érvényes. Emlékszem, hogy gyerekkoromban télen a kerítése átmentem a sílécekkel, akkora volt a hó. Persze, ha nincs hó, akkor is lehet jönni Hargitafürdőre, mert télen mindig készítenek műhavat a hógyúkkal, így a szórakozás olyankor is garantált. A biatlonpályán az aszfalt 1 km, télen ezt 3 km-re is meg lehet hosszabbítani.
A sízés mellett persze más kikapcsolódási lehetőség is van rengeteg. Sok az érdekesség errefele, ami fontos lehet az idelátogatóknak. Én úgy gondolom, hogy az emberek kipróbálhatnák a sífutást is, ami nem olyan nehéz, mint sokan azt gondolják, sokkal könnyebb mint a lesiklás. Nem muszáj gyorsan menni. Persze kell egy kicsi kitartás hozzá, de mihez nem kell?
A nyári biciklipálya télen sífutópályaként szolgál, és így el lehet sífutni egészen a Kossuth szikláig, ahonnan be lehet látni az egész Csíki medencét.

- Sportolóként melyek a további tervei?
Ezt a szezont bevállaltam még, hogy azután mi lesz a sízéssel, azt még nem tudom. Valami hasznossal szeretnék foglalkozni a továbbiakban is, olyan dologgal, ami fejleszti Hargitafürdőt és a Madarasi Hargitát is. A Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesülettel és Hargita Megye Tanácsával közösen azon dolgozunk, hogy ezeket a terveket kivitelezzük. Anyagi forrásokat szeretnénk bevonzani, igazi nagy sípályákat szeretnénk létrehozni, úgy mint Ausztriában. Nekünk kell lépni, hogy ezt ki tudjuk vitelezni, nem kell mástól várni a segítséget. Reméljük, hogy a térség fejlesztését hátráltató problémák hamarosan megoldódnak, és elindul az igazi fejlődés. 

- Mióta ismeri Ön a Szabadiőkalauzt?
Legalább 6 éve ismerem a kiadványt, a saját panziómat (Tófalvi panzió, szerk. megjegyzés) is már egy jó ideje hirdetem benne. Hasznos turisztikai kiadványnak tartom.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch