udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


A turistáknak üzenjük a lassúságot

A korondi Slow Tours Transylvania programjai arra hivatottak, hogy kizökkentsék a turistákat a mindennapi rohanó világból. Kérdéseinkre Pál Zoltán, a programok megálmodója válaszol.

- Milyen szálak fűznek Korondhoz?
Részben a rokoni szálak, a családunk férfi ága kecseti származású, tehát a pálfalvi Pálokhoz kötődik a családnevem. A legerősebb kötődés mégis a Korond környéki természeti és emberi értékekhez fűz. Ezekkel az értékekkel kezdtem el foglalkozni kezdetben tanárként, majd szakkollégium vezetőként, később gondnokságként, hiszen gondnokságba vettük a környék három természetvédelmi területét, és így egyre inkább kezdtünk aggódni a környék értékei iránt. 

- Milyen célkitűzés vezérelt a turizmus területére?
Turisztikai szempontból azt vettük észre, hogy hatalmas az átvonuló turizmus a környéken, de úgy éreztük, hogy nincs kellőképpen tálalva az a kincs, ami Korond és környékét jelenti, így húzódtunk a természetvédelem irányából, vagy inkább mondjuk úgy, hogy így bővítettük ki a természetvédelmi tevékenységeket turisztikai aggodalommal is, és próbáltunk olyan módszereken, eszközökön, programokon gondolkodni, amivel a turistát megállásra lehet késztetni. Ehhez kellett egy kis kreativitás, infrastrukturális fejlesztések, főleg a természetvédelmi területeken, hogy utána legyen ahova, ahogyan vinni a turistát. Az elmúlt négy év egyik fő gondolata, hogy oda kell állni, hiszen magára hagyva semmi sem fejlődik, és idő kell, hogy beérjen egy ondolat, eljusson a látogatók tudatáig. Ezt tesszük mi is, és ez a tanácsunk mindenkinek, aki nekiáll turizmusszervezéssel foglalkozni. Van olyan magyarországi vendég, aki csak néhány évente fordul meg Erdélyben, nem minden évben tér vissza, tehát ahhoz, hogy eljussunk sok utazásszervezőhöz, vagy hogy eljusson a hírünk az egyéni turistákhoz, úgymond ki kell várni annak a normális idejét. 

- Melyek a Slow Tours Transylvania főbb tevékenységei?
A tevékenységeinket egy ernyő alá húztuk be, aminek a Slow Tours Transylvania nevet adtuk, a logónk egy csiga, tehát üzenjük a lassúságot, úgymond zászlóra tűztük ki a lassú, mélyebb megismerést. Programjaink mindegyike ezt hivatott szolgálni, hogy lelassítsa a turistát, mert mélyebb megismerést csak idővel lehet átadni. Igyekszünk olyan helyzeteket teremteni, hogy a programjainkon résztvevő turisták megismerkedhessenek a kézművessel, a fogatossal, a tanyán lakókkal, helyi idegenvezetőkkel, hiszen ez az autentikus íz, amit egy szándékú, helyi ember tud sugározni már önmagában a program egyik alappillére. Sikerült az évek folyamán úgy beszervezni a helyi embereket, hogy örömmel állnak neki mesélni a maguk szakmájáról, lásd egy kézműves látogatásakor egy élmányműhely foglalkozáson, vagy akár a tanyán való látogatáskor örömmel mesélik el az állattartás nehézségeit, vagy a sajtkészítés csínnyát-bínnyát, a kenyérsütést. Programjaink tárháza nagyjából ezeket fedi le, persze az alap kiinduló tevékenységünket is végeznünk kell, tehát a három természetvédelmi terület felügyeletét is, melyek a Sószoros, a Csiga-domb és a Fenyőkúti-tőzegláp. Ezekre a helyekre is szervezzük a látogatást, tervezett, rendzserezett látogatást. 
A Fenyőkúti-tőzegláp esetében, mivel távolabb esik a főúttól, ki kellett találnunk egy olyan összetett programot, amiben úgymond megéri felvinni a látogatót, mert csak a lápért nem biztos, hogy kimozdul a turista. Meg kell ütni egy olyan ingerszintet egy olyan üzenettel, egy olyan programtartalommal, amire azt mondja a látogató, hogy megéri. Így találtunk ki egy összetett programot, az időutazást, ami bekapcsolta a tőzeglápot és a hagyományos tanyát. Bár csak másfél éve indult a gondolat, de úgy néz ki, hogy lassan a legsikeresebb programunkká növi ki magát olyannyira, hogy most már eldöntöttük, hogy a nyári szezonban ezt a programot is garantált formában, naponta fogjuk kínálni. 
A garantált programok elvét mi vezettük be a környéken, amíg a turizmus bukdácsolt, a turista ki volt téve a panziós kénye kedvének, vagy ha a minimális létszám nem ütődött meg egy programszervezésnél, akkor meg úgymond elégedetlenül távozott a vendég. Mi ennek elejét vettük azzal a gondolattal, hogy garantátankínáljuk a programokat, ami azt jelenti, hogy minden nap a nyári szezonban illetve a szilveszter környéki napokban, adott időben indul a túra attól függetlenül, hogy hányan jelentkeztek rá. Ez egy általunk vállalt kockázat, viszont ez egy hatalmas bizonyosság is, biztonságot jelent a szállásadónak, mert tudja, hogy akár ha csak két vendége is van, de bátran küldheti, tehát van egy kapaszkodó. Ha mi elindítunk egy programot garantált módon, valószínű, hogy az első két év ráfizetéses, de utána átcsap az egész egy fejlődő pályára, ezért tanácsoljuk azt mindenkinek, aki nekiáll valaminek, hogy a maga vállalt kokázataival, de ki kell tartania mellette.

- Kinek ajánlod a programjaitokat?
Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években mindenki megfordult a kezünk között, az óvodás gyermektől a nyolcvan éves öregig, az önképző körös liceumistától a céges team buildinges társaságokig. Mindnekinek tudunk a maga érdeklődésére élményt rászabni.
Szeretnénk, ha a külföldiek részaránya növekedne, próbálunk ezért tenni is, de nem könnyű. Jelenleg körülbelül a vendégek 10 százaléka külföldi. Eleinte csak Udvarhelyszékről, Sóvidékről, maximum Vásárhelyről érkeztek gyermekcsoportok, de most már Kézdivásárhelyről, Szebenből is nekirugaszkodnak, sőt még Craiováról is jönnek, úgyhogy nő a vonzáskörzetünk.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch