udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Évszázados hagyományokat őriznek Erzsó ruhái


Bíró Erzsébet népművész a hagyományok ápolásával, eredeti népművészeti elemek felhasználásával egyedi ruhákat tervez és készít a mai modern szabásvonalak ötvözésével. Termékeit a mívesség, a különös gonddal megválasztott alapanyagok, csipke díszítés, magyaros vonalvezetés és gazdag kézi hímzések jellemzik. Örömmel megvalósítja mindazok igényeit, akik szívükben származásuk hagyományait őrizve élnek, és azokét is, akik egyszerűen e kultúra rajongói. 

- Miért tartja fontosnak, hogy ápoljuk kulturális örökségeinket?
Mivel kulturális örökségünk csodálatosan gazdag és egyedi, fontos, hogy megőrizzük, összegyjtsük és továbbadjuk azt a jövő számára.  Ebben a globalizálódó világban a hagyományos kulturának nagy szerepe van a nemzeti identitás megőrzésében, összetartó és közösségformáló erővel bír.

- Mióta foglalkozik népies ruhák készítésével?
Közel 17 éve. Ez idő alatt folyamatosan képeztem és képzem magam, tanfolyamokra és előadásokra járok, hogy új ismereteimet felhasználva a meglévő kreációkat felfrissíthessem, illetve új darabokat alkothassak.

- Mi különbözteti meg az Ön által tervezett ruhákat a tömegtermékektől?
A népművészet inspirálta díszítő elemek és motívumok, az egyedi elkészítési módok, a természetes alapanyagok bevonása, és talán a legfotnosabb, a munkám iránti szeretet és alázat az, ami igazán megkülönbözteti az Erzsó Népies Öltözetet a tömegtermékektől. 

- Hogyan lehet ötvözni a mai divatot a hagyományos viselettel?
Egy kis hozzáértéssel és fantáziával nagyon jól ötvözhetőek a modern kor szabásvonalai és szabástechnológiái az elmúlt korok díszítőelemeivel, sőt, szinte kötelező, hogy a fiatal generáció is viselje az általunk készített ruhákat.

- Kinek készíti az egyedi tervetésű ruhákat?
Olyan megrendelőknek, akik kedvelik ezt a stílust, értői és többé-kevésbé hívei a népművészetnek, vagy legalábbis valamilyen formában szeretnék ápolni a hagyományokat. 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch