udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Lustrára gyűlnek a székelyek Udvarhelyszéken

Székelyföldfalusi világában napjainkban is sokan tartanak még lovat főként falusi munkákra. A falusi lovasok számára azonban ritkán nyílik alkalom arra, hogy lovaikkal a hétköznapi munka mellett, vagy ünnepi felvonulásokon túl egyéb közösségi eseményeken is részt vehessenek. Egy ilyen alkalomra ad lehetőséget a még szinte gyerekcipőben járó, de már nagy érdeklődésnek örvendő UdvarhelySzéki Vágta. A kezdeményezés megálmodójának, Kovács Nemes Lászlónak volt alkalmunk néhány kérdést feltenni.

- Honnan indult az UdvarhelySzéki Vágta ötlete?
A ma UdvarhelySzéki Vágátnak nevezett lóverseny, ami igazából nem is a hagyományos értelemben vett lóverseny, gyakorlatilag onnan indult, hogy azoka fiatalok, idősebbek, leányok és legények, akiknek van dólguk lóval és szeretik a lovat, azon kívül, hogy munkára használják, ne csak az ünnepi alkalmakkor legyenek nyeregbe szólítva, hanem más közösségi eseményeken is. A falusi világban a ló a közösségformálás egyik eszköze, ez késztetett arra, hogy megrendezzük a lovas ügyességi versenyt.  

- Mikor volt az első ilyen verseny? Hogyan fogadték az emberek?
Három évvel ezelőtt rendeztük az első ilyen próbálkozást, akkor csak Székelypálfalván, a környékbelieknek. Mindjárt az első alkalomkor harminc lovas és rengeteg érdeklődő volt jelen. Ez adta azt a bátorságot, hogy tavaly nekilássunk egy kicsit nagyobb léptékben megszervezni eseményünket kiterjesztve teljes Udvarhelyszékre. Múlt évben már öt helyszínen álltak rajthoz a versenyzők. Az öt verseny alkalmával 97 lovas volt jelen Oklándtól Varságig. Nem számítottunk ekkora érdeklődésre, és pozitív dologként éltük meg az öt helyszínen összegyűlt több mint ötezer látogató jelenlétét. Ezáltal bizonyosságot nyert, hogy az embereket meg lehet szólítani, össze lehet fogni ilyen jellegű kezdeményezésekkel.

- Hogyan zajlik a verseny?
Egyéni és csapatversenyből tevődik össze.
Az egyéni kategóriában mindenki a saját lakókörzetében szervezett előfutamon indul, és onnan az egyéni teljesítménye alapján jut a döntőbe. Előfutamonként öten jutnak tovább. 
Ezenkívül van csapatverseny is. Az udvarhelyszéki községek önkormányzatai kiállítanak egy-egy három fős csapatot, akik jelen vannak minden helyszínen, ahol pontokat gyűjtenek, és végül a döntőben az összesített pontszámok alapján dől el, melyik község csapata nyeri a versenyt.
Készítettünk egy vándorzászlót is, amely a  "Nemes Székely Nemzet Legjobb Lovas Közössége" címet hordozza, amit minden évben a nyertes csapat vihet haza. Tavaly Homoródalmás csapata nyerte el a zászlót és a vele járó címet.

- Mi a rendezvény célja?
Nyilvánvalóan az, hogy közösséget építsünk, úgy hosszú, mint rövidebb távon. A helyi önkormányzatok többsége teljesen nyitott és támogatja az ötletet. Ráéreztek ők is az esemény közösségkovácsoló erejére.
Egyébként a mi versenyünk esetében nem beszélhetünk a hagyományos értelemben vett lósportól. A résztvevő lovak munkalovak, itt a lovasnak és a lónak is az ügyessége számít, ez inkább tömegsport. Nem tudom máshoz hasonlítani, mint a régi székely világban a lustrához, aminek az volt a funkciója, hogy öt évenként összeírja és felmérje a lovasokat, a gyalogszékelyeket, de a hadi játékokra és készülődésre is alkalmat adott.

- Számíthatunk-e idén a rendezvény folytatására?
A tavalyi év alapján már törvényszerű volt, hogy idén is megszervezzük az UdvarhelySzéki Vágtát. Most már második hónapja dolgozunk az idei szezonon. Idén szintén öt fordulós lesz a verseny öt helyszínen. 
Június 6-7-én Farkaslakán kezdünk, június 28-án Székelyderzsben, július 26-án Zeteváralján, majd augusztus 9-én Kápolnásfaluban zajlanak a futamok. A döntőre augusztus 30-án Homoródalmáson kerül sor. A versenyzőkkel közösen az a döntés született, hogy minden évben az a település ad otthont a döntőnek, amelyik település csapata előző évben nyerte a vágtát.
Az idei évre előzetesben, bár még rengeteg munka hátra van, úgy néz ki, hogy jók a kilátások, mind a versenyzői, mind pedig a közönség oldaláról. Amit lehet megteszünk emberileg a jó szervezésért, és már csak a Jóisten kell kedvező időt adjon a történethez. 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch