udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Sétapálca - városnéző séták Székelyudvarhelyen

A Sétapálca nevet viselő kulturális program tavaly indult el Székelyudvarhelyen. Lényege, hogy séták keretében ismerteti meg, mutatja be egy más arculatát annak a városnak, ahol mindennapjainkat éljük. Egy város tele van emlékekkel, emberi sorsokkal, eddig el nem mesélt történetekkel, amelyeket a séta  kísérői (helyi történészek) nagy élvezettel osztanak meg az érdeklődőkkel. A program ötletgazdáját, Péter Ildikót a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány programvezetőjét kérdezte munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan született meg a Sétapálca nevű városnéző túrák ötlete?
Kb. két éve merült fel az ötlet, akkor találkoztam először hasonló programokkal külföldön, és a Közösségi Alapítvány arra gondolt, hogy honosítsuk meg ezt Székelyudvarhelyen is, az udvarhelyieknek kellemes kis séták keretében mutassuk meg a város azon titkait, amelyek eddig rejtve maradtak. Így jött létre 2015-ben a Sétapálca nevet viselő program, amelynek két része van. Az egyik maga a városnéző túra, a séta, amely keretében szakemberek segítségével olyan tereket, olyan házakat mutatunk be a helyieknek és az érdeklődő turistáknak, amelyek féltve őrzik titkaikat, de kíváncsiságra sarkallhatnak. A séták alkalmával próbáljuk azt elérni, hogy itthon turistaként nézzünk saját házainkra, tereinkre, és értékeljük azokat.
A program másik részeként megjelent egy úgynevezett Udvarhelyi útlevél, amely tulajdonképpen egy idegenvezető kiadvány. A benne található képek és leírások révén pillanatképet ad az egykori városról. Segítségével bebarangolhatjuk a régi piactereket, kávézókat, utcákat és elképzelhetjük, hogyan éltek elődeink, az egykori udvarhelyi polgárok. A benne található térkép a jelenlegi város nevezetességei közepette kalauzolja úgy az idelátogatót, mint az udvarhelyi lakosokat. A három nyelvű kiadvány a séta kísérője, idegenvezető és szuvenír is lehet.

- Milyen témákat ölelnek fel a séták? 
Több témakörben szervezzük meg a sétákat: „kocsma és irodalom” (Itt leginkább arról lesz szó, hogy a múlt század elején még a kocsmákban íródott szövegek az irodalomban milyen változásokat hoztak.), „udvarok és terek“, „biciklis túra“ (vannak olyan nevezetességek, amelyeket bringával lehet elérni, pl. Jézus kápolna, Szejkefürdő, Ugron kápolna), ,,templomok a föld alatt és a föld felett“ (a jelenleg is működő templomok kerülnek bemutatásra), „polgári Udvarhely egykor és ma“, és végül „élet a vár körül“ témakörben lehet velünk sétálni. A témákat nem kavarjuk az egyes alkalmak keretében. A sétapálca programja kb. 1,5- 2  óra körül van, de ez persze függ a csoport összetételétől, érdeklődési körétől.

- Az eddigi tapasztalatok szerint milyen típusú emberek éreklődnek a séták iránt?
Általában középosztálybeliek szoktak jönni, de a fő  célcsoport a huszonévesektől a fiatal családokig terjed. Persze a tősgyökeres udvarhelyiek is jönnek, és volt nemzetközi csoportunk is. Két történészünk, dr. Gidó Csaba és dr. Miklós Zoltán vezetik ezeket a túrákat magyar nyelven, de van tolmácsunk román, német és angol csoportoknak is. Felkérésre is működik a Sétapálca. Ha vendégek vannak a városban, különböző vállalkozások ünnepelnek stb., nekik szoktuk bemutatni a város valamely részét, vagy egyéb különleges alkalmakkor.
Volt olyan, hogy  csak öten sétáltunk, de volt olyan is, hogy 35 személy vett részt egy sétán. Az ideális létszám 17-20 személy. Az eddigi legnépszerűbb programunk a bringásoknak volt szervezve, az udvarhelyiek körében a résztvevők nagyon szerették.

- Hogyan lehet jelentkezni a sétákra?
Eddig a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány honlapján lehetett jelentkezni (www.szka.org), ahol időszakosan megjelenik az utinapló is, amit érdemes követni. A facebook csoportunkon is megjelentetjük a programokat, időpontokat.

- Milyen jövőben terveik vannak?
A sétákat szeretnénk folytatni. De a Közösségi Alapítványnál más programokat is vezetek. llyen a Városi Kaláka, amelynek keretében közösségi tereket újítunk fel. Az idén a Gyermekbarát kórház nevű akciónkat is folytatjuk, játszóteret építünk fel a kórház udvarán. Illetve van egy svájci alapos bringás pályázatunk, amely középiskolás diákok oktatásával foglalkozik. A várossal közösen próbálunk a kerékpárosok jogaiért küzdeni. 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch