udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Egységben az erő

Székelyudvarhely fejlődő  turizmusához nagyban hozzájárulnak a helyi turisztikai szolgáltatók azáltal, hogy minőségi kínálattal várják vendégeiket. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolt Verzár Lóránt, a Septimia Resort gazdasági igazgatója.

- Milyen szolgáltatásokkal várják a turistákat és a helyieket?
Már a Septimia Szabadidőközpont ötletének megszületésekor szem előtt tartottuk azt a célt, hogy úgy az idelátogató turistáknak, mint a helyieknek változatos szórakozási lehetőségeket biztosítsunk. A komplexum területén belül olyan testi-lelki felüdülést biztosító szolgáltatásokkal várjuk kedves vendégeinket, mint a fedett és szabadtéri medencék, sós és édes vizű jakuzzik, szaunák, gőzkabinok, a gyógyulásra és pihenésre alkalmas sószoba, masszázskülönlegességek. Ezeken kívül 6 modern bowling pálya, lovasudvar, szabadtéri és beltéri sportpályák, csoportos edzésprogramok, valamint 2 étterem színesíti a szolgáltatások körét.
Igyekszünk a környék látnivalóit, kulturális értékeit is megismertetni a vendégekkel azáltal, hogy együttműködünk külső partnereinkkel is, ajánljuk szolgáltatásaikat a nálunk megszálló turistáknak.
A Septimia Resort 3 különböző kategóriájú szálláshellyel várja a városba látogató turistákat: 4 csillagos, 3 csillagos hotellel, valamint egy 2 csillagos hostellel.

- A helyiek vagy turisták veszik leginkább igénybe a szolgáltatásaikat?
A helyi és környékbeli vendégeink körében nagyon népszerűek a wellness és strand szolgáltatásaink, a bowling pályák és éttermeink, nagyon sokan tanulnak a Septimiában lovagolni vagy járnak lovas-túrákra, kirándulásokra. Ugyanakkor a szállásainkat igénybe vevő külföldi vagy belföldi turisták is mind kihasználják szolgáltatásaink sokszínűségét.
A nyári szezonban megállapíthatjuk, hogy a legnépszerűbb szolgáltatásokat (szabadtéri és fedett medencék, valamint a wellness központ szolgáltatásai) kihasználó vendégek 20-25%-át az átutazó vagy a környéken megszálló turisták teszik ki, a többi vendég székelyudvarhelyi vagy környékbeli lakos.

- Tapasztalataik szerint mennyire népszerű célpont Udvarhelyszék a turizmus szempontjából?
Bár Udvarhelyszék népszerűségét felmérni nem tartjuk a mi feladatunknak, tapasztalatainkra hagyatkozva kijelenthetjük, hogy az ide érkező belföldi és külföldi turisták száma egyre növekszik, céltudatosan jönnek pihenni, szórakozni Székelyföldre és igénylik az egyre magasabb szintű kiegészítő szolgáltatásokat és programkínálatokat.
Szükségesnek tartjuk Udvarhelyszéket, mint turisztikai célpontot széles körben népszerűsíteni, mivel környezeti, kulturális és építészeti értékeink sokszínűsége sajnos még mindig nem jut el elég hatékonyan az utazni kívánó közönséghez.

- Honnan érkezik térségünkbe a legtöbb turista?
A szálláshelyeinket igénybe vevő vendégeink közel 80%-a belföldi turista, a maradék 20%-ot a külföldről érkező vendégek teszik ki. A belföldi turisták nagyrésze a moldvai megyékből érkezik, rögtön utána Bukarestből és Ilfov megyéből van a legtöbb foglalás.
A magyarországi vendégek többnyire a kulturális kötődés, természeti látnivalók miatt vagy kiemelkedőbb ünnepek alkalmából érkeznek hozzánk, általában kevesebb időt töltenek pihenéssel a szálláshelyen, mint a belföldi turisták.

- Hogyan lehetne jobban fellendíteni a helyi turizmust?
Mi mindenképp szükségesnek látnánk egy udvarhelyi egységes turisztikai koncepció kialakítását, illetve jónak tartanánk egy olyan szakcsoport vagy iroda létrehozását, mely minden turisztikai programot, lehetőséget, infrastruktúrát összefog és a vállalkozásokkal, szervezetekkel karöltve működtetné Székelyudvarhely és környéke turisztikai életét.
A Septimia vezetősége hajlandó együttműködni az ehhez hasonló összefogó szervezettel. Továbbá  szükségesnek látjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a turizmust a város egyik legjobb külföldi tőke beáramoltató lehetőségeként kellene kezelni azáltal, hogy egyre több külföldi vendéget szolgálunk ki. A turizmusban és a hozzá csatolható direkt partnerségekben dolgozók száma is egyre növekszik és a vendéglátás a legnagyobb hozzáadott értéket tudja produkálni a városnak, viszonyítva más iparágakhoz.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch