udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Helvien - hagyományos ruhakészítés divatosan

A Helvien egy székelyudvarhelyi kis vállalkozás, ami 2002-ben indult és mára már saját üzletei vannak Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen. A folyamatosan bővülő csapat egy emberként munkálkodik azon, hogy a legrégibb kulturális örökségünket, a régi székely és magyar viseleti hagyományokat újraélessze és egy ma is hordható, divatos formában elevenítse meg.

A Helvien marketing és kommunikációs vezetője, Neubauer Helga válaszolt kérdéseinkre.

- Elnézve az üzletük kínálatát, szinte minden látogatóban megfogalmazódik a kérdés, hogy miért éppen tradicionális jellegű, de mégis újszerű alkalmi ruhákkal foglalkoznak?
Minden fokozatosan történt a cég életében. Kezdetben egyszerűbb vászonruhákat, csipkével díszített blúzokat készítettünk, innen is jön a Rusztikus stílus elnevezés a termékeinknek. Aztán szépen lassan kezdett bővülni kínálatunk, olyan alkalmi kosztümökkel, amiken már próbálgattuk a zsinórdíszítést. Hatalmas sikere lett ezeknek a modelleknek, így elkezdtük egy kicsit bátrabban alkalmazni ezt a technikát és folytonosan olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy az emberek szívesen vásárolják a termékeinket. Ez az igény hívta életre azt az elhatározást, hogy egyedi, minőségi ruhadarabokat készítsünk, amikben tovább-örökítünk egy részt a viselet örökségünkből.

- Tervezik bővíteni a kínálatukat?
Célunk, hogy a vásárlóink ne azért térjenek be ismét hozzánk, mert pár a viselés után tönkrement darabot szeretnék pótolni, hanem mert még több Helvien terméket akarnak a ruhatárukba. Ehhez viszont elengedhetetlen a kollekciók bővítése. Hozzávetőleg 4 éve jelentek meg menyasszonyi, báli ruháink, vőlegény kösztümjeink is, amik egy új színt hoztak termékeink palettáján. Ezekben is ott a lehetőség arra, hogy elengedjük a fantáziánkat és páratlan darabok szülessenek. Nemrég volt módunk megismerkedni az úri hímzéssel a gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesület jóvoltából. Reményeink szerint velük együtt sikerül ezt a mesés díszítőtechnikát egy menyasszonyi kollekcióba alkalmazni.

- Bizonyára nagy bátorság kellett ahhoz, hogy belevágjanak, tudna mesélni valamit a kezdetekről?
A kezdetekben egyszemélyes vállalkozásként indultunk. Pál Mária 2002-ben két használt géppel a lépcsőházi szárítóban fogott neki a ruhakészítésnek. Rövid időn belül olyan keresettek lettek az általa készített darabok, hogy egyedül nem bírta teljesíteni a megrendeléseket, így gyarapodásnak indult a Helvien. Az elsődleges cél, mint már említettem, minőségi rusztikus ruhák készítése volt. Ahogy növekedett a cég, ehhez társult a viseleti hagyományok bizonyos fajta tovább-örökítése, valamint az új munkahelyek létrehozása. A márkanevet 2007-ben védette le Mária, ezután jelent meg a Helvien felirat a termékek címkéjén. A Helvien szó Mária két lányának nevéből áll össze, akik Helga és Vivien.


- Úgy tűnik, hogy az idő Önöket igazolta, hiszen mára már több városban is képviseltetik magukat. Ha valaki a webshop alkalmazásán keresztül vásárol, annak van lehetősége igazíttatni a terméken?
Az internetes áruházunk tavaly, 2015. március 15-én indult el, de már ezelőtt jóval voltak olyan vásárlók, akik e-mailben vagy facebookon írták meg nekünk, hogy melyik modellt szeretnék. Az online vásárlást megkönnyítendő, a termékleírásokba elhelyeztünk egy gombot, amire kattintva bárki megnézheti a táblázatot, ami alapján dolgozunk, kiválaszthatja saját méretét. Szinte mindig fel is hívjuk a megadott telefonszámot, egyeztetjük a rendelést, ilyenkor nagyon sokan élnek a lehetőséggel és kérdeznek, ha bizonytalanok. Több éves szakmai tapasztalat áll rendelkezésünkre, minden termékünket a legjobb tudásunk szerint készítünk, de sajnos, néha megesik, hogy nem áll megfelelően a ruha. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a jó Isten mindenkit egyedinek teremtett, vannak különleges testalkatok. Ilyen esetben, ha a vásárló elégedetlen, találunk valamilyen módot arra, hogy egy próbát ejtsünk és ráigazítsuk a darabot. Őszintén mondhatom, áruházas rendeléskor még nem fordult ilyen elő, megfelelően határozzák az emberek meg a saját méreteiket.

- Mesélne pár szót a jövőbeli terveikről?
Idén júniusban nyitottunk még egy varrodát Nyárádszeredában, azt szeretnénk fejleszteni az udvarhelyivel együtt. Ahhoz, hogy bármerre is tovább indulhassunk, elsősorban a termelést kell megerősítenünk, amennyire csak tudjuk. Jelen pillanatban két hónapra előre foglaltak az egyéni rendelési listáink, szinte nem is tudunk annyit varrni, hogy elég legyen a saját és viszonteladói üzleteknek. Mindemellett szinte folyamatosan felkérnek divatbemutatókra, amikre szintén készülnünk kell. A következő november végén lesz, a  Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó keretén belül, amire az Ördögtérgye Néptáncegyüttestől kaptuk a meghívást. Természetesen, terveink közt szerepel további Helvien bemutató üzletek nyitása is, valamint több városból jelentkeztek cégek, akik forgalmaznák termékeinket. Továbbra is szívvel-lélekkel azon szeretnénk munkálkodni, hogy még több elégedett, Helvient viselővel büszkélkedhessünk.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch