udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Uz Bence földjén

Ki ne emlékezne Nyírő József híres regénybeli hősére, Uz Bencére, aki a könyv történetein keresztül megtestesíti és képviseli mindazt, amit az ember a székely talpraesettségről, a furfangról és a mentalitásról gondol. Ez a csavaros eszű székely a havasokban lakott, a Hargitán. Talán éppen ezért vette fel az egyik legrégebbi hargitafürdői vendégház az ő nevét.
A turisták körében nagy népszerűségnek örvendő Uz Bence menedékház vezető-tulajdonosával, Kovács Edittel beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.

- Mióta működik az Uz Bence menedékház?
Az Uz Bence 1345 méter magasságban  található, és az egyik legrégebben épült menedékház Hargitafürdőn.
Az akkori Erdélyi Kárpát Egyesület Csíkszéki osztálya építette 1942-ben a csicsói közbirtokosság területén, amit  a közbirtokosság nagylelkűen a turistáknak ajánlott fel. Az építkezés adományokból jött létre és kétkezi munkával, kalákában történt, helyben kivágták a fákat, megfaragták és felhúzták az épületet. Már a kezdetekkor Nyírő József híres regényalakjáról nevezték el a házat, és azóta is büszkén viseli ezt a nevet.
A menedékházat az idők folyamán államosították, és átkerült a Megyei Turisztikai hivatal tulajdonába. 1991 májusában licitet hirdettek és 1992-ben árverezték, így sikerült megvennünk. Azóta is mi működtetjük.

- Honnan érkeznek a vendégek, turisták Önökhöz?
Inkább külföldiek látogatják a menedék-házunkat, de persze nagyon sok belföldi vendégünk is van. Nyaranta leginkább Magyarországról érkeznek a turisták, a fenyvesek, a jó levegő idecsábítja őket, viszont télen megcsappan az anyaországi turisták száma. A hideg évszakban több a helyi, belföldi vendégünk, akik szeretnek Hargitafürdőn sízni. Ősszel és tavasszal is közkedvelt hely Hargitafürdő, akkor leginkább diákcsoportok foglalnak szállást nálunk.

- Milyen szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket?
A szállás mellett van étkezési lehetőség is az Uz Bence menedékházban, és van egy bár rész is, ahová szívesen várjuk azokat is, akik csak egy italra térnek be megpihenni.
A jövőben az étlapunk bővülni fog, ugyanis különleges Uz Bence ételspecialitások kialakításán gondolkodunk.
Tematikus túraprogramokat és teljesítménytúrákat is fogunk szervezni a vendégeinknek. Aki nálunk száll meg, biztosan nem fog unatkozni.

- Milyen jövőbeni terveik vannak?
Egyelőre azon dolgozunk, hogy tudjuk továbbra is fenntartani az Uz Bence menedékházat, ami nem kis dolog. Mindig javítani kell ezt-azt, és bővíteni amennyiben tudunk. Igyekszünk a turistáknak az igényeit minél szélesebb skálán kielégíteni.

- Mióta ismeri a Szabadidőkalauzt?
Évekkel ezelőtt találkoztam legelőször en-nek a turisztikai kiadványnak egy példányával, amikor megkerestek, hogy reklámozzam benne a menedékházat. Már akkor is jó dolognak tartottam, és így Szabadidőkalauz tag lett az Uz Bence menedékház is. Úgy gondolom, hogy fontos kiadvány ez a térségünkben.


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch