udv-hsz hsz-csik
2022-01-22
Szombat
Vince, Artúr napja

Min: 1
Max: 3
Min: -7
Max: -4


Madarászás a Homoródszentpáli halastavaknál

Székelyudvarhelytől 16 km-re, a Nagy-Homoród völgyében található a Homoródszentpáli madárpihenő. Az eredetileg nádas, sós-mocsaras terület sajátos vízzáró talajrétegének köszönhetően ma már madárvédelmi rezervátum is. Dr. Szabó József nyugalmazott állatorvossal, a Madártani Rezervátum gondnokával beszélgetett munkatársunk Melkuhn Andrea Gizella.

- Hogyan lesz egy állatorvosból madarász?  Hogyan lesz egy madarászból állatorvos?
Gyermekkorom óta szeretem a madarakat, rajongok értük. Fiatal koromban a hasonló érdeklődésű barátaimmal alapítottunk egy kis társaságot, amit Ifjú Természetbarátok Klubjának neveztünk el, összesen 7-en-8-an voltunk, együtt jártuk a természetet, és megpróbáltuk megismerni azt, elsősorban a környékünkön élő madarakat. A természet szeretete buzdított arra is, hogy az egyetemen biológia szakra felvételizzek. Sajnos a jelentkezésemet elutasították. A következő évben viszont sikeresen bejutottam az állatorvosi egyetemre. Aztán jött a rengeteg munka, és így nagyon sok évig csak a szabadságok alatt sikerült időt szakítanom  a szenvedélyemre, a madarakra is. Hol a tenger partján, hol a Duna deltájában kutattam fel, figyeltem meg a különböző madárfajokat. Nyugalmazásom hozta meg a viszonylagos szabadságot, függetlenséget, hogy ismét a fiatalkori szenvedélyemnek élhetek.

- Milyen madár-ritkaságokkal találkozhatunk Udvarhelyszéken ?
1970-ben kerültem erre a vidékre, s azóta figyelem, követem a Székelyföldi madárvilág alakulását. Eleinte a hegyvidék madárvilága, annak változatossága fogott meg, mert itt találkozhatunk máshol nagyon ritka madárfajokkal is, mint a törpe kuvik, gatyás kuvik, uráli bagoly, háromujjú hőcsík, fehérhátú fakopáncs, császármadár, szirti sas, és Szenéten a karmazsin pirókkal, amely ritka faj Európában is. A Duna delta pótlásaként fedeztem fel a 80-s években a Homoródszentpáli mocsarakat, amelynek a madárvilágát tanulmányoztam, tanulmányozzuk a fiatal madarászokkal hosszú évek óta. Ezen a területen eddig 268 madárfajt sikerült megfigyelnünk, mivel jelentős pihenőhelyet jelent a vonulásban levő madarak számára, de a fészkelési időszakban is naponta megfigyelhetünk 50-60 madárfajt is. A vonulási időszakokban, ősszel és tavasszal, a megfigyelt napi fajok száma elérheti a 90-100 fajt is!
Ha valakit nagyon érdekelnek a madarak, annak minden tavasztól újra kell tanulnia a fajok felismerését, mert telente átlagosan 10 madárfajjal ha találkozunk, de kora tavasztól ez a szám az érkező madarakkal napról napra nő, így fel kell eleveníteni az ismereteinket. Ha a Madárhatározó számunkra fontos madarait megismertük, ezzel párhuzamosan azok hangjára is felfigyelünk, mert gyakran csak a madár hangját halljuk, s a madarat nehezen, vagy csak nagy későre fedezzük fel. A cankó fajoknál, amelyeket nehezen lehet megközelíteni, elsősorban a hang alapján határozzuk meg a madarat! A legtöbb, környezetünkben előforduló madarat szintén a hangjuk alapján ismerünk fel.  Gondolok itt a fecskékre, verebekre, balkáni gerlére, tengelice, kenderike, csóka, vetési varjakra újabban, amelyek hangja megkeseríti sokunk életét...

- Milyen helyet ajánlana Udvarhelyszéken a madarak iránt érdeklődő turistáknak?
Elsősorban Homoródszentpált tudom ajánlani, ahol vízimadarakkal lehet leginkább találkozni, de a figyelmes látogató felfedezi a magasban keringő békászó sasokat is, a villanydrótokon pihenő gyurgyalagokat, vagy a kaszálókon harsogó harist. Aki a hajnalmadárra lenne kíváncsi, annak a Békás szorost tudom ajánlani, aki meg a magas hegyi fajokra, annak a Hargitát, persze nem a turista ösvényeken bejárva!

- Ön természetfotósként is ismert. Milyen kiállításokon vett részt az országban, esetleg külföldön?
Fotóimmal elsősorban a természet megismerését, védelmét szeretném szolgálni, ezért vagyok jelen naponta madaras-természet fotóimmal a FB-n. Székelyudvarhelyen évente 2-3 fotókiállításon veszek részt az Orbán Balázs fotóklub szervezésében, köztük a Föld Napja, április 22 alkalmából szervezett fotókiállításon is, de Magyarországon, Bulgáriában meghirdetett pályázatokon is szerepeltek már fotóim.

- Milyen tervei vannak az elkövetkező időben?
Szeretném fenntartani a Homoródszentpáli terület védelmére tett lépéseinket, minél több érdeklődővel megismertetni ezt a területet, felkelteni az idelátogatók figyelmét a Homoród menték természeti értékeire, nem csak a madarakra, hanem pl. a mirkavásári, homoródújfalusi fás legelők szépségére, fontosságára, az itt található több mint 800 éves tölgyfákra!


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch