udv-hsz hsz-csik
2022-05-17
Kedd
Paszkál napja

Min: -1
Max: 1
Min: -4
Max: 0

Kiskedéről röviden

A nyikómenti kis település a Fehér-Nyikótól 4 km-re, a kiskedei patak völgyében fekszik. Rugonfalváról községi kövezett út vezet ide.

A Siménfalva községhez tartozó Kiskede falucska ugyan nagyobb település, mint Nagykede, de lakossága nem éri el a százat. Lakóinak száma 1910-ben 217, 1941-ben 226, 1995-ben 92, 2004-ben 64.

A helyi magyar közösség elöregedett, egyetlen kisgyermekes család sincs. A falu bejáratánál jobboldalt látható az 1-es házszám, vele szemben baloldalt a 49-es, vagyis szemközt az elso és az utolsó porta. Az 1567-es regestrum 5 kapuval jegyzi.

A középkorban tiszta katolikus falu volt, Székelyszentmiklós templomához tartozott. A reformáció korában azonban unitárius lett. A XVIII. században Nagykedével együtt unitárius anyaegyház lett. Közös templomuk a XIX. században a két falu között állott a Templomoldal nevű határban.

Lakói közül sokan a kollektivizálás után Keresztúrra húzódtak. A rendszerváltás után viszont visszavárta őket az időközben megüresedett szülői ház és a birtok. Ez a kétlakiság jellemzi nagyjából a falut, vagyis Kiskede a hazajáró lelkek faluja. Nem jár már erre az autóbusz, üzlet nincs. Rugonfalvától négy, Székelykeresztúrtól hét kilométerre van, mégis csendes, nyugodt hely, pihenésre kimondottan alkalmas.

A lakók hősi halottaiknak emlékművet állítottak, melyet terméskőből faragott ki egy kőfaragómester, kinek nevére nem emlékeznek. A teteje félkör alakúra van csiszolva, melynek magassága 35 cm. Ez alatt mindkét oldalon 5 cm-es beugrással egyenes oldalak következnek, melyeknek hossza 80 cm, majd az alsó részen lépcsőzetesen három egyenes kiugrás található. Az egész emlékmű magassága 1,35 m, szélessége 1 m, a vastagsága 30 cm.

Unitárius templom: 1900-ban újraépítették.

Fotó: Vass Lehel

 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch