udv-hsz hsz-csik
2022-05-17
Kedd
Paszkál napja

Min: -1
Max: 1
Min: -4
Max: 0

Telekfalváról röviden

zékelyudvarhelytől 12 kilométerre (Felsőboldogfalva község központjától 9 km-re fekszik), a 131-es számú aszfaltozott megyei úttól 3 km-re, a 23-as községi út mentén fekszik Telekfalva, 550-580 méter tengerszint feletti magasságban.

A községi út a Somos aljában húzódik, a Kerek-csere és a Szentegyház-földje déli oldalán. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Homoródi járásához tartozott.

Telekfalva eredetének története a szájhagyomány és a mondák homályába vész. Ha voltak is konkrét történelmi adatok, hamuvá váltak a papilakkal és annak értékes levéltári anyagával együtt, 1872-ben, a faluban pusztító tűzvész alkalmával. Történelmi tények helyett kénytelenek vagyunk a szájhagyományt elfogadni. Két változatot is mesélnek az ottélő emberek. Az egyik törtnet szerint a közeli bágyi várban vitézkedő székelyek voltak az első telepesek. Telekfalvát egy a bágyi várból, Balázs nevű vitéz alapította, akinek megtetszett a szép források által öntözött völgy és ott helyet foglalt magának. Később máshonnan is többen települtek oda, így falu keletkezett, mely Balázs vitéz első telkéről Telekfalva nevet nyert. Később a tatárok által elpusztított Tamafalva lakói is ide telepedtek. Egy mai napig fennmaradt másik szájhagyomány más változatban meséli el a falu eredetét. A bágyi vár urának volt három fia, Sándor, Tamás és Elek. Sándor letelepedett, családot, majd falut alapított, amelyet az ő nevéről Sándorfalvának neveztek el. Tamás Tamafalában, míg Elek a mai Telekben próbált megtelepedni. Később Tamás és Elek telepesei összeköltöztek a mai falu helyére, amely a két fiú nevéből kapta a Telekfalva nevet.

Telekfalva a XIV. században már mint falu szerepel, de oklevelekben csak 1566-tól jelenik meg. A Székely Oklevéltár szerint különféle néven jegyezték be: Thelekfala, Thelekfalu, Thelekffala, Thelekffalwa, Telekfalj, Telekfaluj.

A falun a Nyír-patak és Bedő-patak folyik át, melyek a Nyír valamint a Telek és Szeged határából vezetik le a vizeket.

A falu Református temploma 1804 és 1816 között épült, de valószínűleg középkori eredetű. A régi templomot 1802-ben földrengés pusztította el, majd 1977-ben a mait is földrengés rongálta meg.

A falunak a legtöbb lakosa az 1860-as években volt, amint az Orbán Balázs által feljegyzett felmérés is mutatja. Az iparosodás kezdete óta lényegesen csökken Telekfalva lakóinak száma.

A falutól északra eső Somoserdő sziklaoldalába védbarlangokat véstek és azokat külső védművekkel is ellátták.

 

 

 


 
Keresés a honlapon:
Magyar | Romana | English | Deutsch